NAJBOLJE ODMAH STAVITE DUPLU MERU: Sa limunom i borovnicom, ko bi se setio, a super je kombinacija

Novosti online

11. 03. 2024. u 15:00

DRUGAČIJI kolač, neodoljivog ukusa koji se pamti i voli.

Foto Shutterstock

Sastojci:

 Za podlogu:

* 200 g mlevenog keksa
* 120 g otopljenog putera ili margarina
* 1 kašika mleka

 Za jogurt kremu od limuna:

* 350 g grčkog jogurta
* 100 g kisele pavlake
* 100 g šećera u prahu
* sok i rendana korica jednog limuna
* 1 kašičica arome vanile
* 200 ml slatke pavlake
* 1 kesica želatina – 10 g

 Još: 

* 200 g borovnica

 Za dekoraciju: 

* kriške limuna
* borovnice

Priprema:

 Podloga: 

Puter otopite u šerpici i ostavite sa strane da se malo prohladi. Keks sameljite u secku.

Dodajte otopljeni puter i kašikom dobro izmešajte. Na kraju dodajte i kašiku mleka i sjedinite.

Obruč prečnika 22 cm stavite na odgovarajuću tacnu i rasporedite smesu za podlogu. Dobro utapkajte prstima ili čašom. Pripremljenu podlogu stavite u frižider dok pripremate kremu.

 Jogurt krema od limuna:

Stavite u plastičnu posudu grčki jogurt, kiselu pavlaku i šećer u prahu pa žicom izmešajte. Limun dobro operite i narendajte koricu. Iscedite sok i dodajte u posudu sa jogurtom.

Na kraju dodajte aromu vanile i sve izmešajte žicom.

U posebnoj posudi mikserom umutite slatku pavlaku, ali tako da ostane mekša. Dodajte je prethodnoj smesi i sve kašikom sjedinite lagano mešajući.

Foto Shutterstock

Želatin pripremite prema uputstvu sa kesice. Dakle, prelijte ga sa četiri kašike hladne vode, ostavite par minuta da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri.

Prvo u posudicu sa želatinom dodajte 2-3 kašike kreme i odmah žicom energično mešajte, pa sjedinite sa ostatkom kreme i sve dobro izmešajte.

Na ovaj način ćete izbeći rizik da vam se u kremi stvore grudvice od želatina ako biste ga dodali direktno u posudu sa kremom.

(Trpeza)

Pogledajte više