RECEPT ZA TRADICIONALNI ARAPSKI KOLAČ: Ovako se pravi "mšvuk"
Evo kako da napravite drugačiji slatkiš
Potrebno je za testo:
- 3 žumanca,
- 70 g šećera,
- korica limuna,
- kašičica vanile,
- 140 g mekog putera,
- 30 g meda,
- 50 g mlevenih badema,
- 230 g brašna,
- kašičica praška za pecivo,
- kašika limunovog soka.
Za ukrašavanje:
- mleveni bademi,
- belanca,
- kandirane trešnje.
Za sirup:
- 3 šoljice meda,
- šoljica limunovog soka
U posudu stavite omekšali puter sa šećerom, limunovom koricom i medom pa promešajte sve mikserom. Dodajte žumanca i ponovo promešajte. Zatim dodajte brašno, bademe, limunov sok i prašak za pecivo i mešajte špatulom. Tako dobijeno testo stavite u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta. Zatim izmerite kuglice od 25 g, premažite ih belancetom pa uvaljajte u mlevene bademe i stavite direktno u pleh za pečenje. Onda na vrh svake kuglice „zalepite“ ušećerene polovine trešnje sa malo belanaca. Ubacite u rernu, prethodno zagrejanu na 160 stepeni i pecite dok lagano ne porumene. Izvadite ih iz rerne i svaku kuglicu prelijte kašičicom mešavine meda i limunovog soka. Ostavite da se ohladi i poslužite.