RECEPT ZA TRADICIONALNI ARAPSKI KOLAČ: Ovako se pravi "mšvuk"

Bojana Jovanović

22. 08. 2024. u 11:25

Evo kako da napravite drugačiji slatkiš

Foto: Jutjub Printskrin

Potrebno je za testo:

  • 3 žumanca,
  • 70 g šećera,
  • korica limuna,
  • kašičica vanile,
  • 140 g mekog putera,
  • 30 g meda,
  • 50 g mlevenih badema,
  • 230 g brašna,
  • kašičica praška za pecivo,
  • kašika limunovog soka.

Za ukrašavanje:

  • mleveni bademi,
  • belanca,
  • kandirane trešnje.

Za sirup:

  • 3 šoljice meda,
  • šoljica limunovog soka

U posudu stavite omekšali puter sa šećerom, limunovom koricom i medom pa promešajte sve mikserom. Dodajte žumanca i ponovo promešajte. Zatim dodajte brašno, bademe, limunov sok i prašak za pecivo i mešajte špatulom. Tako dobijeno testo stavite u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta. Zatim izmerite kuglice od 25 g, premažite ih belancetom pa uvaljajte u mlevene bademe i stavite direktno u pleh za pečenje. Onda na vrh svake kuglice „zalepite“ ušećerene polovine trešnje sa malo belanaca. Ubacite u rernu, prethodno zagrejanu na 160 stepeni i pecite dok lagano ne porumene. Izvadite ih iz rerne i svaku kuglicu prelijte kašičicom mešavine meda i limunovog soka. Ostavite da se ohladi i poslužite.

Pogledajte više