DŽEMKO: Preukusan kolač koji se lako pravi

Bojana Jovanović

19. 08. 2024. u 14:08

Idealna brza poslastica

Foto Shutterstock

Potrebno je za kolač:

  • 100 g šećera
  • 60 g šećera u prahu
  • 125 ml ulja
  • 60-100 g džema od borovnice
  • 90 g oštrog brašna
  • 90 g glatkog brašna
  • kašičica praška za pecivo
  • kašičica sode bikarbone
  • kašičica vanilin šećera
  • 45 g kakaoa
  • 200 ml jogurta
  • 40 ml mleka

Za glazuru:

  • 25 g maslaca
  • 50 g čokolade
  • 3 kašike slatke pavlake

Sjedinite obe vrste šećera, ulje i džem. U drugoj činiji pomešajte brašna, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao. U smesu od brašna umešajte smesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji ste prethodno sjedinili sa mlekom.

Sve dobro promešajte i izlijte u namašćen duguljasti kalup (dimenzija 26×12 cm). Kolač pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 40 minuta.

Na laganoj vatri otopite maslac, čokoladu i slatku pavlaku, pa ovom glazurom prelijte kolač, dok je još vruć.

Pogledajte više