PROBAJTE DA ODOLITE OVOM KREMASTOM SAVRŠENSTVU: Kapkejk - Sočni zalogaj pun čokolade

Bojana Jovanović

27. 02. 2024. u 07:00

KREMASTI, sočni, tope se u ustima. Evo kako da jednostavno napravite kapkejp - kremasto savršenstvo bogato čodoladom.

Foto Shutterstock

Potrebno je:

- 90 g kakaoa

- 170 ml vruće vode

- 375 g brašna

- kašičica praška za pecivo

- kašičica sode bikarbone

- kašičica soli

- 250 g maslaca

- 350 g šećera

- 4 jajeta

- 200 ml pavlake

Za krem:

- 500 ml slatke pavlake

- 250 g crne čokolade (sa najmanje 70 odsto kakaoa)

Priprema

Pomešajte kakao i vodu. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Maslac i šećer stavite na paru dok se sav maslac ne otopi. Kada dobijete homogenu smesu skinite s pare i mešajte mikserom dok se ne ohladi. Tek kad se ohladi (nakon 5-6 minuta) dodajte jedno po jedno jaje.

Zatim dospite mešavinu vode i kakaoa i dobro izmešajte. Polagano dodavajte suve sastojke, i na kraju kiselu pavlaku. Smesom punite kalupe za mafine, ali najviše do 3/4 visine.

Pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 20 minuta, pa ih ostavite da se potpuno ohlade. Krem pripremajte na sledeći način: zagrejte slatku pavlaku, ali tako da ne provri. U posebnoj posudi izlomite čokoladu, dodajte joj zagrejanu slatku pavlaku i mešajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se dobro ohladi u frižideru, preko noći. Na hladne kapkejkove priborom za ukrašavanje nanesite krem i poslužite.

Pogledajte više