UKUSNA, IZDAŠNA I SOČNA: Mlečna torta za štedljive domaćice

Novosti online

26. 02. 2024. u 17:00

MLEČNA torta za štedljive domaćice pravi se brzo i lako, a uz to je i jeftina. Mlečna torta nema skupe sastojke, idealna je za velike porodice.

Foto Shutterstock

Sastojci:

* 1 litar mleka
* 100 grama griza
* 40 grama kukuruznog skroba
* 150 grama šećera (200 grama ako želite malo slađe)
* 3 srednja jaja
* 1 kašičica ekstrakta vanile
* kora od jednog malog limuna
* sok od jednog limuna
* prstohvat soli
* 70 grama putera

 Za preliv: 

* 1 jaje
* 1 kašika vode
* 2 kašike šećera
* ½ kašičice ekstrakta vanile

Recept za mlečnu trotu:

Korak 1: 

Podmažite pleh

Za mlečnu tortu prvo koristeći puter, premažite dno i stranice posude za pečenje. Pospite griz iznutra i sa strane, protresite ga pa izbacite višak.

 Korak 2: 

Pripremite testo za tortu

Sve sastojke za tortu zajedno umutite na srednje jakoj vatri i ne prekidajte mešanje. Kada se formira gusta kremasta masa, isključite vatru. Stavite u masu 70 grama putera. Mešajte sve dok se puter ne rastopi i dobro sjedini. Prebacite krem u posudu za pečenje. Protresite pleh za pečenje i uverite se da je krem ravnomerno raspoređen.

 Korak 3: 

Za preliv

Sve zajedno umutiti viljuškom. Prelijte površinu torte unutar posude za pečenje i četkom rasporedite.

 Korak 4: 

Pecite

Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 30-40 minuta. Nakon 15 minuta, otvorite rernu i okrenite tepsiju. Pazite da preliv ne zagori. Ostavite da odstoji nekoliko sati, a zatim servirajte sa omiljenim dodacima. Uživajte u mlečnoj torti za štedljive domaćice!

(StvarUkusa/Mondo)

Pogledajte više