BAŠ ZA UŽIVANJE, PROBAJTE, JESTE POSEBAN, A NIJE ZAHTEVAN: Preukusni rolat sa mandarinama

Novosti online 09. 02. 2024. u 18:00

OKO porekla ovog rolata nikako da se slože Mađari i Šveđani, ali ga širom Evrope prave i u slast jedu.

Foto Shutterstock

Kora se peče na poseban način, pa sigurno neće pucati kada savija.

Sastojci:

* belanca, 6
* so, na vrh noža
* šećer, 6 kašika
* ulje, 1 kašika
* gustin, 2 kašike
* kompot od mandarine, 1 manja konzerva
* šlag, 500 ml
* čokolada, 70 g
* mleko, 2 kašike
* ulje, 1 kašičica
* lešnik, pečeni, 100 g

Priprema:

- Belanca mutite mikserom, prvo lagano, a onda dodajte malo soli i nastavite sa mućenjem dodajući jednu po jednu kašiku šećera i kašiku ulja. Pred kraj špatulom umešajte gustin i po želji malo vanila ekstrakta.

- Smesu stavite u veliku kesu, pa joj odsecite vrh. U manji pleh stavite pek papir, malo ga pouljite, pa preko papira popreko istiskujte "kobasice" od belanaca, jednu do druge. Pecite oko 35 minuta na 180 stepeni.

- Pečenu koru prevrnite na drugi papir, skinite onaj na kome se kora pekla i ostavite da se prohladi.

- Za to vreme unutite šlag, krupno istucajte pečene lešnike i stavite čokoladu da se otopi.

- Koru premažite šlagom, pospite delom pečenih lešnika i rasporedite oceđene kriške mandarina. Uvijte rolat uz pomoć papira, premažita ceo rolat šlagom, pa prelijte topljenom čokoladom i pospite preostalim lešnicima.

(Super recepti/Žena)

Pogledajte više