NEMOGUĆE IM JE ODOLETI: Gratinirane palačinke - Med, mleko i orasi za savršeni ukus

Jelena Stojković 06. 02. 2024. u 16:22

PALAČINKE koje se filuju orasima i medom mogu imati još lepši ukus ukoliko se zapeku.

Foto: J.S.

Recept za gratinirane palačinke dozvoljava slobodu kombinacije ukusa, pa se umesto oraha mogu koristiti lešnici ili pistaći.
 

Potrebno je

Za palačinke:

3 jaja
Pola litre mleka
250 mililitra kisele vode
1 prstohvat soli
2 kašike ulja
250 g mekog brašna

Foto: J.S.

Za fil:

100-150 g mlevenih oraha
1 vanil šećer
100 g šečera

Za preliv:

2 decilitra mleka ili slatke pavlake

1 jaje
1 vanil šećer
1 kašika mlevenih oraha
2 kašike meda
rendana kora limuna

Foto: J.S.

Priprema:

Umutititi sastojke za palačinke i peći palačinke, dvadesetak isfilovati i poređati u pekač. Preseći ih po dužini kako bi lepše prihvatile preliv. Preliv se priprema tako što se umute jaja i mleko, a zatim dodaju preostali sastojci. Peći u zagrejanoj pećnici desetak minuta na jačoj vatri dok palačinke ne upiju fil. Služiti hladno.

Pogledajte više