TRIK KOJI ZNAJU SAMO KUVARI: Na ovaj način treba čuvati beli luk

Novosti online

04. 01. 2024. u 18:14

BELI luk je jedan od najčešće korišćenih sastojaka u kuvanju. Odličan je za začinjavanje ili pripremu odličnih jela. Ali ne samo to, to je fantastičan prirodni antibiotik, mnogi ga jedu sirovog.

Foto Shutterstock

Iz ovih razloga, često se pitamo kako da ga zadržimo svežim što je duže moguće? Otkrili smo da postoji neverovatan metod koji samo kuvari znaju.

Kako čuvati beli luk: Svi detalji

Beli luk je u stanju da reguliše krvni pritisak i značajno smanji nivo holesterola.

Zahvaljujući snažnim svojstvima, može detoksikovati jetru. Često mu se ne poklanja dovoljno pažnje, ali je nutritivno jedan od najmoćnijih.

Ovaj sastojak je prirodno antibakterijsko sredstvo koje se bori protiv crevnih parazita i jača imuni sistem. Pored toga, prirodno je antiinflamatorno sredstvo, reguliše cirkulaciju i samim tim sprečava kardiovaskularna oboljenja.

Zimi je naš saveznik broj jedan jer nas dobro leči od sezonskog gripa. Važno je da ga imamo kod kuće, ne samo zato što ga možemo koristiti u kuhinji, već i za naše zdravlje.

Postoji fantastičan način da beli luk ostane svež duže vreme, najmanje godinu dana.

Prvo uzmite pola kilograma čena belog luka i potopite ih u toplu vodu oko sat vremena.

Nakon što ih osušite, ogulite ih i videćete da se lako gule jer je koža omekšala. Zatim očišćeni beli luk  stavite u sterilizovanu staklenu teglu. Zatim dodajte dve kašike krupne soli. Sada možete dodati nekoliko kašika jabukovog sirćeta ili preliti vinskim sirćetom ako želite, ovaj sastojak pomaže da se beli luk zadrži netaknut. Pre nego što zatvorite teglu poklopcem, isecite krišku limuna i stavite je na beli luk. Teglu dobro zatvorite i protresite da se svi sastojci pomešaju. Ovo će zadržati vaš  beli luk u savršenom stanju više od godinu dana i neće istrunuti. I ne samo to, jer možete da ih konzumirate kada želite, a da ne morate da ih ljuštite svaki put kada je potrebno da ih upotrebite. Ovaj metod koriste mnogi kuvari, praktičan je i pre svega efikasan.

jutarnji.hr

Pogledajte više