MEKANI KOLAČ SA MAKOM: Slasni desert sa prelivom od krem sira

Novosti online

09. 01. 2024. u 17:00

Evo kako da napravite slasni kolač sa makom, koji se preliva glazurom od krem sira, a svaki zalogaj je pravo zadovoljstvo.

Foto Shutterstock

Kolač sa makom će prijati svim čulima – mek je i sočan, možete da ga pravite za praznike.

Za mekani kolač sa makom potrebni su vam odvojeni sastojci za kolač i za preliv. Pravi se na ovaj način!

Potrebno:

* 40 g maka
* 125 ml mleka
* 4 belanca
* 94 g biljne masti
* 130 g šećera
* 1 kašičica ekstrakta vanile
* 250 g brašna
* 2 kašičice praška za pecivo

 Glazura od krem sira:

* 120 g krem sira, omekšanog

* 63 g putera, omekšanog
* 1 kašičica ekstrakta vanile
* 250 g šećera u prahu

Recept za mekani kolač sa makom:

 Korak 1

Potopite mak:

Za mekani kolač sa makom maloj posudi potopite mak u mleko 30 minuta. Stavite belanca u veliku posudu i ostavite da stoje na sobnoj temperaturi 30 minuta.

 Korak 2 

Napravite testo:

U drugoj velikoj posudi sipajte biljnu mast i šećer dok ne postane svetla i pahuljasta. Umutite vanilu. Kombinujte brašno i prašak za pecivo, i dodajte u kremastu smesu naizmenično stavljajući mak, i dobro umutite posle svakog dodavanja. Umutite belanca dok se ne formiraju mekani vrhovi; umesite testo. Sipajte u podmazanu tepsiju. Pecite na 200° 25-30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u centar ne izađe čista. Ohladite na rešetki mekani kolač sa makom.

 Korak 3 

Napravite glazuru i prelijte kolač:

Za glazuru, u velikoj činiji umutite krem sir, puter i vanilu, dok ne postane glatka.

Postepeno umutite šećer u prahu. Namažite preko torte. Uživajte u mekanom kolaču sa makom!

(Stil)

Pogledajte više