LAKO I JEDNOSTAVNO, A GOSTI ĆE BITI ODUŠEVLJENI! Najbolje slavsko žito sa kakaom
ODUŠEVIĆETE sve goste, napravite najbolje slavsko žito sa kakaom.
Nikoljdan je najčešća krsna slava među Srbima. Spremite najbolje slavsko žito za Svetog Nikolu i to sa kakaom. Dobar predlog jeste slavsko žito sa bademima i medom. Ovaj recept podrazumeva da se celim orasima i kakao prahom ukrasi slavsko žito.
Potrebno:
* 520 g pšenice belije
* 350 g mlevenih oraha
* 310 g šećera u prahu
* 10 g vanilinog šećera
* 1/3 kašičice cimeta
Za ukrašavanje:
* 100 g celih oraha
* 150 g kakaoa
Recept za najbolje slavsko žito sa kakaom:
Pšenicu za slavsko žito očistite, pa je ubacite u veću posudu i prelijte vodom. Ostavite tako da prenoći, procedite, pa nalijte svežom vodom. Kuvajte na srednjoj vatri dok ne proključa, pa smanjite temperaturu i nastavite da kuvate dok pšenica ne omekša.
Procedite ponovo, ali vodu u kojoj se kuvala pšenica sačuvajte sa strane. Sameljite pšenicu, pa dodajte mlevene orahe, šećer u prahu, vanilin šećer i cimet. Sjedinite sastojke dobro, pa rasporedite slavsko žito u činije za serviranje. Ukrasite ivice celim orasima, a u sredinu stavite kakao u obliku krsta.
(StvarUkusa/Mondo)