ZVEZDA SVAKE PRAZNIČNE TRPEZE: Posne baklava rolnice sa orasima i grizom

Novosti online

12. 12. 2023. u 11:44

UKRASITE slavsku trpezu ovim veoma ukusnim rolnicama.

Foto Shutterstock

Potrebno je:    

* kore za pitu, 14 komada
* orasi, 300 g
* šećer u prahu, 4 kašike
* vanilin šećer, 2 kesice
* pšenični griz, 4 kašike
* ulje, 100 ml
* voda, 100 ml

Za premazivanje:    

* posni margarin, 150 g
* ulje, 3 kašike

Za sirup:    

* voda, 500 ml

* šećer, 350 g
* limun, 1 komad

Priprema:

- U činiju staviti mlevene orahe, dodati šećer u prahu, vanilin šećer, griz i izmešati.

Zatim dodati ulje i mlaku vodu i izmešati kako bi se svi sastojci sjedinili. Margarin iseckati, staviti u šerpu, otopiti i ostaviti da se ohladi, pa dodati ulje i izmešati.

Uzeti jednu koru i premazati je mešavinom margarina i ulja. Staviti drugu koru te i nju premazati mešavinom margarina i ulja. Niz jedan kraj rasporediti dve kašike nadeva od oraha te lagano urolati. Postupak ponoviti i sa ostalim sastojcima dobijajući tako ukupno sedam tanjih rolata. Pleh premazati mešavinom margarina i ulja, poređati rolate, te ih iseći na rolnice i premazati mešavinom margarina i ulja.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta. Gotove rolnice izvaditi iz rerne i ostaviti da se dobro ohlade.

Za sirup:

U šerpicu uliti vodu, dodati šećer i dobro opran i na kolutove sečen limun. Staviti na vatru i kuvati 25 minuta (da bude dobro ukuvan sirup, lepljiv, da ne bude voden). Ohlađene rolnice preliti vrelim sirupom. Ostaviti da se dobro ohlade i da rolnice lepo upiju sirup (najbolje je ostaviti ih da prenoće). Rolnice servirati i poslužiti.

(Super recepti/Žena)

Pogledajte više