ZVEZDA SVAKE PRAZNIČNE TRPEZE: Posne baklava rolnice sa orasima i grizom
UKRASITE slavsku trpezu ovim veoma ukusnim rolnicama.
Potrebno je:
* kore za pitu, 14 komada
* orasi, 300 g
* šećer u prahu, 4 kašike
* vanilin šećer, 2 kesice
* pšenični griz, 4 kašike
* ulje, 100 ml
* voda, 100 ml
Za premazivanje:
* posni margarin, 150 g
* ulje, 3 kašike
Za sirup:
* voda, 500 ml
* limun, 1 komad
Priprema:
- U činiju staviti mlevene orahe, dodati šećer u prahu, vanilin šećer, griz i izmešati.
Zatim dodati ulje i mlaku vodu i izmešati kako bi se svi sastojci sjedinili. Margarin iseckati, staviti u šerpu, otopiti i ostaviti da se ohladi, pa dodati ulje i izmešati.
Uzeti jednu koru i premazati je mešavinom margarina i ulja. Staviti drugu koru te i nju premazati mešavinom margarina i ulja. Niz jedan kraj rasporediti dve kašike nadeva od oraha te lagano urolati. Postupak ponoviti i sa ostalim sastojcima dobijajući tako ukupno sedam tanjih rolata. Pleh premazati mešavinom margarina i ulja, poređati rolate, te ih iseći na rolnice i premazati mešavinom margarina i ulja.
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta. Gotove rolnice izvaditi iz rerne i ostaviti da se dobro ohlade.
Za sirup:
U šerpicu uliti vodu, dodati šećer i dobro opran i na kolutove sečen limun. Staviti na vatru i kuvati 25 minuta (da bude dobro ukuvan sirup, lepljiv, da ne bude voden). Ohlađene rolnice preliti vrelim sirupom. Ostaviti da se dobro ohlade i da rolnice lepo upiju sirup (najbolje je ostaviti ih da prenoće). Rolnice servirati i poslužiti.
(Super recepti/Žena)