PO TRADICIONALNOM RECEPTU: Baklava sa orasima
PO proverenom, tradicionalnom, starinskom receptu. Baklava sa orasima, od gotovih kora, prelivena slatkim sirupom.
Potrebno je:
500 gr tankih kora za pitu
400 gr šećera
300 gr oraha
100 ml ulja
dve kesice vanilin šećera
1 limun
Priprema:
Prvo tepsiju premažite uljem. Sameljite orahe. Stavite dve kore na dno tepsije, poprskajte ih uljem, sipajte malo mlevenih oraha, pa stavite novu koru i poprskajte je uljem, tako dok ne potrošite sav materijal. Poslednje dve kore samo poprskajte uljem, pa isecite baklavu nožem i pecite je na 180 stepeni, dok ne porumeni. Dok se pečena baklava hladi, spremite sirup. Sipajte šećer, vanilin šećer i oko 300 mililitara vode u šerpu, pa kuvajte dok ne proključa. Dodajte u sirup sok od jednog limuna i ostavite još malo na ringli, dok ne zapeni. Zalijte baklavu vrelim sirupom i ostavite da odstoji nekoliko sati.
(Trpeza)