PO TRADICIONALNOM RECEPTU: Baklava sa orasima

Novosti online 29. 11. 2023. u 19:00

PO proverenom, tradicionalnom, starinskom receptu. Baklava sa orasima, od gotovih kora, prelivena slatkim sirupom.

Foto Pixabay free images

Potrebno je: 

    500 gr tankih kora za pitu
    400 gr šećera
    300 gr oraha
    100 ml ulja
    dve kesice vanilin šećera
    1 limun

Priprema:

Prvo tepsiju premažite uljem. Sameljite orahe. Stavite dve kore na dno tepsije, poprskajte ih uljem, sipajte malo mlevenih oraha, pa stavite novu koru i poprskajte je uljem, tako dok ne potrošite sav materijal. Poslednje dve kore samo poprskajte uljem, pa isecite baklavu nožem i pecite je na 180 stepeni, dok ne porumeni. Dok se pečena baklava hladi, spremite sirup. Sipajte šećer, vanilin šećer i oko 300 mililitara vode u šerpu, pa kuvajte dok ne proključa. Dodajte u sirup sok od jednog limuna i ostavite još malo na ringli, dok ne zapeni. Zalijte baklavu vrelim sirupom i ostavite da odstoji nekoliko sati.

(Trpeza)

Pogledajte više