ŽITO TORTA - KLASIK POSLASTICA SA ORASIMA: Uz nju su odrasle sve generacije

Tatjana Marković 18. 11. 2023. u 15:30

JEDNA od prvih asocijacija na detinjstvo jeste predivna žito torta.

Foto: Printskrin Jutjub/ Moja mala kuhinja

U fil i kore se dodaju orasi, a gotovo je uvek bila na trpezi za  rođendane, praznike ili slave. Izgledom i ukusom uvek vraća u detinjstvo i bezbrižne dane. Spremite neprikosnoveni klasik među poslasticama sa orasima.

Foto: Printskrin Jutjub/ Moja mala kuhinja

Sastojci:

300 g oraha
3 jaja
150 g šećera
100 g skroba
1 l mleka
100 g putera
1 kašičica vanilin šećera

Foto: Printskrin Jutjub/ Moja mala kuhinja

Za koru:

6 jaja
prstohvat soli
100 g šećera
150 g brašna
1,5 kašičica vanilin šećera
100 g putera

Priprema:

Propržite orahe na niskoj temperaturi. U  veliku šerpu ubacite jaja i šećer, umutite pa dodajte skrob. Promešajte dobro, pa dodajte mleko. Stavite na šporet i mešajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Smesu stavite u činiju i prekrijte prozirnom folijom, pa ostavite da se ohladi na sobnoj tempraturi.

Polovinu oraha izblendirajte, drugu polovine krupnije iseckajte. U činiju ubacite jaja i so, pa umiksajte. Dodajte šećer miksajući čitavo vreme. Kada dobijete teksturu fila, ubacite polovinu prosejanog brašna i vanilin šećer. Promešajte, pa dodajte ostatak brašna. Kada dobro umešate, dodajte izblendirane orahe. Smesu izlijte u kalup za pečenje obložen pek papirom, pa pecite na 180°C oko 30-35 minuta. Kada se ohladi, presecite je uzdužno na dva jednaka dela.

Foto: Printskrin Jutjub/ Moja mala kuhinja

Umiksajte omekšali puter i vanilin šećer, pa postepeno dodajte smesu sa kukuruznim skrobom, muteći čitavo vreme. Dodajte u smesu seckane orahe, ali odvojite manji deo za dekoraciju. Nanesite polovinu fila preko prve kore za žito tortu, prekrijte drugom korom pa rasporedite ostatak fila.

Pospite žito tortu izdvojenim orasima, pa stavite da se stegne četiri sata u frižideru.

(Stvar ukusa)

Pogledajte više