NAJLEPŠA TORTA OD KESTENA JE ONA BEZ BRAŠNA I ŠEĆERA: Lako se pravi, a izgleda kao da ste je kupili u poslastičarnici

Tatjana Marković 13. 11. 2023. u 17:00

OVA torta od kestena i čokolade bez brašna i šećera idealna je za prve jesenje dane jer je jednostavna za pripremu, a izuzetno ukusna i lepo izgleda.

Foto: Printskrin Jutjub

Sastojci:

225 grama crne čokolade
6 jaja
Prstohvat soli
125 grama maslaca
500 gr zamrznutog kesten pirea
2 kašike ruma

Za preliv:

100 grama crne čokolade
250 mililitara pavlake za šlag
nekoliko kapi ekstrakta od vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca i u posebnoj posudi uz dodatak malo soli umutite belanca u sneg. U drugoj posudi umutite žumanca, kesten pire i maslac. U smesu lagano dodajte polovinu snega od belanaca, rum i rastopljenu čokoladu. Sve izmiksajte te u smesu dodajte i ostatak snega.

Kalup za tortu premažite maslacom ili obložite papirom za pečenje, pa smesu sipajte u kalup. Pecite tortu 40 do 60 minuta.

Foto: Printskrin Jutjub

Napomena: Torta mora ostati nešto mekša u sredini pa ako koristite trik s čačkalicom kako biste proverili da je li torta pečena – čačkalica u ovom slučaju ne treba da bude čista.

Tortu izvadite iz kalupa pustite je da se hladi, a vi pripremite glazuru.

Izmrvite čokoladu i otopite je na pari. Prelijte pavlakom, dodajte nekoliko kapi ekstrakta od vanile i mešajte dok ne dobijete jednobojnu, smeđu smesu. Dok je smesa još vruća prelijte je preko torte, dekorišite kestenjem u čokoladi ili karameli.

Prijatno!

(Stil)

Pogledajte više