TRI ČUVENA STARINSKA JELA NA KAŠIKU: Spremaju se lako, ukus je izvrstan, a baš su zdrava i uopšte ne koštaju puno

Tatjana Marković 08. 11. 2023. u 12:00

KUVANA hrana i domaća jela imaju poseban ukus, posebno kada se miris ukusnih specijaliteta raširi po celoj kući.

Foto: Free Images Pixabay

Porodični ručak okuplja ukućane, i u vremenu kada svi imamo mnogo obaveza, drži nit bliskosti. Zato smo izdvojili tri jela koja su naši stari stalno spremali i uz njih se družili.

Foto: Privatna arhiva

1. Sladak kupus

Potrebno vam je:

1 velika glavica svežeg kupusa
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
1 paradajz
1 paškanat
300 g junetine
1 kašika masti
malo soli
bibera
aleve paprike

Priprema:

Izdinstajte luk, šargarepu i paškanat, pa tome dodajte i junetinu isečenu na kockice. Nakon 15 min dodajte kupus isečen na kockice i paradajz. Stavite začine, nalijte vodu do pola lonca i ostavite sve da se lagano krčka jedno sat vremena. Ukoliko volite ljuto, obavezno začinite ovo jelo sa ljutom papričicom. Uživajte!

Foto: Free Images Pixabay

2. Čorba sa koprivom

Potrebno vam je:

1 kašika masti
2 mlada luka sa perima
2 mlade šargarepe
malo svežeg peršuna
4 mlada krompirića
10 vrhova od mlade koprive
so
biber

Priprema:

Na masti izdinstajte luk, šargarepu i krompir. Tome dodajte oprane i iseckane vrhove koprive. Sve nalijte sa vodom pa kuvajte jedan sat na umerenoj temperaturi. U jednu malu šoljicu pomešajte dve kašičice brašna i malo vode, kao i so i biber, pa sve izmešajte u glatku smesu. Sipajte sadržaj šoljice u ključalu čorbicu i pustite da vri još pet minuta. Nakon toga isključite ringlu. Prijatno!

Foto: Free Images Pixabay

3. Grašak sa mirođijom

Potrebno:

1 glavica luka
2 šargarepe
1 paškanat
400 g graška
2 srednja krompira
300 junetine
struk mirođije
so
biber
aleva paprika

Priprema:

Izdinstajte luk, šargarepu i paškanat. Nakon 15 minuta dodajte junetinu isečenu na kockice kao i grašak. Dodajte 250 ml vode i pustite neka se sve krčka još desetak minuta. Zatim nalijte još vode i pustite neka se sve kuva jedno 40 minuta. Dodajte mirođiju i začine i ostavite čorbicu na ringli još par minuta. Posle ovog jelo je spremno za posluženje. Po želji u svaki tanjir možete dodati i po kašičicu kisele pavlake.

BONUS VIDEO - Recept za domaći namaz od avokada: Slastan i brz doručak

(Stil)

Pogledajte više