ŠAPICE - STARINSKI KOLAČIĆI OD ORAHA I MASTI: Mekani kao duša, a što duže stoje, to su lepši

Tatjana Marković 07. 11. 2023. u 09:02

ŠAPICE - za mnoge kolač koji predstavlja miris i ukus detinjstva.

Foto: Printskrin Jutjub/Silvana's Kitchen

Ovo su starinski kolači, koji mogu dugo da stoje. Nekada su se obavezno pripremali za svadbe i novogodišnje-božićne praznike.

Šapice se prave sa mašću, jer im to daje onaj poznati osećaj „topljenja“ u ustima. Naravno, mogu se praviti i sa margarinom ili puterom. Peku se posebnim limenim modlicama raznih oblika, koje se prodaju u limarskim radnjama ili na pijaci.

Sastojci:

250 g svinjske masti
250 g šećera
3 jajeta
250 g mlevenih oraha
500 g brašna tip 400
šećer u prahu za posipanje

Foto: Printskrin Jutjub/ Jelajelena Petrovic

Priprema:

Umutite mast, šećer i jaja. Sad dodajte brašno i orahe, pa dobro izradite testo. Kalupe podmažite mašću i pospite brašnom, pa ih punite testom, ne sasvim do vrha, jer će šapice tokom pečenja narasti. Treba dobro utisnuti testo, da bi odlivak bio što bolji. Ređajte šapice u pleh i pecite na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta. Pečene šapice izvadite iz kalupa, uvaljajte u šećer u prahu, zamirisan vanilom.

(Sećanja.com)

Pogledajte više