U JUGOSLAVIJI JE BILA OMILJENA, A SAVREMENE DOMAĆICE JE ZABORAVILE: Pesak torta - Neverovatno je kremasta, topi se u ustima i ne peče se

Tatjana Marković 19. 10. 2023. u 16:00

PESAK torta je krasila trpeze u svim kućama u Jugoslaviji, a posebno su je obožavala deca.

Foto: Printskrin Jutjub/ Jeceine kulinarije

Pravi se za 45 minuta i to bez paljena šporeta! Ova poslastica i vrlo dekorativno izgleda, a koliko ima dobar ukus - uverite se sami!

Sastojci za ovu posebnu tortu:

Za 3 fila:

1 l mleka
130 g šećera
4 pudinga od vanile
200g putera sobne temperature
120 g prah šećera
150 g mlevenog keksa
120 g kokosa
170 g mlevenih oraha

 

Za ganaš:

50 g mlečne čokolade
50 g crne čokolade
100 ml slatke pavlake

Foto: Printskrin Jutjub/Jecine kulinarije

 

Priprema:

Od litre mleka odvojite 250 ml, pa u tih 250 ml razmutite pudinge a ostatak mleka stavite da se kuva sa šećerom. Kada mleko provri, dodajte razmućenu puding smesu, mešajte i kuvajte dok ne provri još jednom. Zatim smesu prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Nakon toga penasto umutite puter i prah šećer i dodajte ih u ohlađenu puding smesu. Sve zajedno dobro umutite i podelite fil na tri dela, piše Slatka domaćica.

U jedan fil dodajte mleveni keks, u drugi kokos, u treći orahe. Sada u kalupu prečnika 22 cm raspredite filove, prvo plazma, pa kokos, pa na kraju orah fil. Stavite u frižider na najmanje dva sata.

Napravite ganaš, stavite sve sastojke u šerpicu, zagrejte i mešajte na srednjoj temperaturi dok se ne istopi i sjedini. Na kraju ganašom polako prelijte preko fila i vratite tortu na hlađenje dok se ganaš ne stegne.

(Stil)

Pogledajte više