TORTA VRUĆ VETAR: Za sve jugonostalgičare, desert posvećen LJubiši Samardžiću

Tatjana Marković 16. 10. 2023. u 18:00

SAVRŠENA torta za sve prilike, svečana, zasitna i domaća.

Foto: Printskrin Jutjub/ Deda Miletova Kuhinja

Potrebno je:

Za koru:

5 belanaca
10 kašika prah šećera
5 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
(ovo su mere za 1 koru, a potrebno ih je napraviti 3)

Fil :

1 l mleka
15 žumanaca
10 kašika šećera
9 kašika brašna
250 g šećera u prahu
250 g maslaca
150 g mlevenih oraha
200 g čokolade za kuvanje
2-3 kesice šlaga od vanile

Foto: Printskrin Jutjub/ Deda Miletova Kuhinja

Priprema:

Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte brašno i orahe i lagano promešajte. Pecite takve tri korice i ostavite ih da se ohlade.

Fil napravite tako što ćete u 1l mleka da skuvate umućena žumanca sa šećerom i brašnom. Kada se fil skuva, prohladite ga pa u njega umešajte maslac i šećer. Razdvojite fil na dva dela, u jedan deo dodajte čokoladu, a u drugi orahe. Umutite i šlag od vanile posebno u činiju.

Filujte koru tako što prvo stavljate šlag od vanile, pa žuti fil, pa korica, pa šlag od vanile pa tamni fil. Preko stavite i žuti i tamni fil i ukrasite orasima.

(Stil Kurir)

Pogledajte više