HILANDARSKA TORTA VAŽI ZA KRALJICU ČOKOLADNIH POSLASTICA: Recept star 200 godina sa Svete Gore osvaja svakoga

04. 09. 2023. u 16:00

Recept za Hilandar tortu mora imati svaka domaćica!

Foto: Jutjub/Printskrin/Recepttura

Šta vam je sve potrebno?

Za patišpanj:

  •     10 jaja
  •     10 kašika šećera
  •     10 kašika mlevenih oraha
  •     2 kašike kakaoa


Za fil:

  •     5 jaja
  •     300 g čokolade za kuvanje
  •     125 g putera
  •     5 kašika šećera


Za dekoraciju:

  •     50 g mlevenih oraha
  •     malo rendane crne i bele čokolade


Kako se priprema?

Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte kakao, mlevene orahe i mešajte dok se smesa ne sjedini. Testo sipajte u okrugli kalup za pečenje obložen pek-papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 40 minuta.

Otopite puter i čokoladu i sklonite sa šporeta. Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst šne zajedno sa šećerom. Zatim umutite žumanca, dodajte istopljenu i ohlađenu čokoladu i lepo sjedinite mikserom. Zatim dodajte šne i lagano sve dobro sjedinite. Ostavite da se stegne u frižideru.

Patišpanj isecite na dva jednaka dela. Prvu koru premažite filom, pa stavite drugu koru i zatim celu tortu premažite filom. Ivice obložite mlevenim orasima. Orahe pospite i na krajeve gornje površine. Sredinu torte dekorišite rendanom belom i crnom čokoladom.

Pogledajte više