ORIGINALNI RECEPT ZA TURSKI KADAIF: Orijentalni slatkiš fenomenalnog ukusa, u Srbiji poznat kao pašina pita
KADAIF je omiljena poslastica u Turskoj. To su, zapravo, tanki i vrlo kratki turski rezanci koji se prave od vode i brašna.
Upotrebljavaju se za pravljenje bliskoistočnog deserta, a pored baklave i knafeha, najpopularnija je poslastica u Turskoj. U Srbiji ovaj slatkiš ima poseban i vrlo zanimljiv naziv - Pašina pita.
Svako je probao ovu poslasticu kaže da je ukus fenomenalan, zato vam donosimo originalni recept za tradicionalni turski kadaif.
Neophodne namirnice za ovu orijentalnu poslasticu:
- 1 kg brašna
- 1 kg oraha
- 6 jaja
- 750 g šećera
- 250 ml ulja
- 250 g suvog grožđa
- prstohvat soli
Kako se pravi:
Prvo napravite četiri velike kore kao za rezance. Na dasku stavite prosejano brašno, u brašnu napravite udubljenje, pa razbijte 6 jaja, dodajte malo soli i zamesite testo sa što manje vode. Od testa razvucite oklagijom 4 kore, prosušite ih, pa ih isecite na što tanje rezance i ostavite da se osuše.
Ukoliko imate mašinu za rezance, tim bolje – biće tanji, a samim tim će i kolač biti hrskaviji. Za to vreme pomešajte suvo grožđe i orahe. Jednom polovinom ulja namažite pleh, pa na dno pleha stavite rezance, zalijte ih ostatkom ulja, a zatim sipajte mlevene orahe sa suvim grožđem i 250 g kristal šećera.
Preko nadeva opet stavite rezance, pa nadev i tako ređajte rezance i nadev dok ne popunite pleh. Poslednji red bi trebalo da budu rezanci. Pitu prelijte vrelom mašću, pa je isecite na komade. Stavite pitu u rernu da se peče na 180 C, a dok se pita peče pripremite sirup.
U šerpu sipajte 500 grama šećera s malo vode i kuvajte, pa kad sirup bude umereno gust prelijte ga preko pečene pite i vratite u još uvek zagrejanu rernu na nekih 10-ak minuta.
(Kurir Stil)