BRAUNI SA ŠLJIVAMA I ORASIMA, KOLAČ ZA ČISTU DESETKU: Lako se pravi, a savršeno sočan danima

Novosti online 11. 08. 2023. u 18:00

Čokolada i šljive, pa uz sve to i orasi... Ko može da odoli ovog kombinaciji? Probajte recept za braunije od sezonskog voća, neverovatno su sočni!

Foto Jutjub/Printskrin

Sastojci:

  • 1 šolja putera
  • 2 šolje smeđeg šećera
  • 4 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 200 g tamne čokolade (70% kakaoa), otopljene i blago ohlađene
  • 1 i 1/3 šolje brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 šolje seckanih oraha, lešnika
  • 1 šolja seckanih svežih šljiva (ili suvih šljiva natopljenih u toploj vodi i oceđenih)

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa i pripremite pleh (oko 20x20 cm) obložen papirom za pečenje. U šerpi otopite puter na srednje niskoj vatri. Dodajte smeđi šećer i promešajte dok se šećer ne rastvori i smesa postane glatka. Sklonite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Umutite jaja i ekstrakt vanile u drugoj posudi, zatim polako sipajte ohlađenu otopljenu čokoladu uz neprestano mešanje. Dobro promešajte. Dodajte brašno, so i prašak za pecivo. Mešajte sve dok se sastojci dobro sjedine. Dodajte seckane orase (lešnike) i seckane šljive, pa sve pažljivo promešajte. Sipajte smesu u pripremljen pleh i poravnajte površinu.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta. Kad zabodete čačkalicu treba na njoj da bud enekoliko mrvica, ali ne previše da bude iznutra "mokar". Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi u plehu pre nego što ga isečete na kocke.

(Kurir Stil)

Pogledajte više