RECEPT ZA TORTICE - PRETEČU "KAPKEJKOVA": Ukusnije su i zdravije - treba vam samo čaša (FOTO)
VEĆINU namirnica sigurno imate u kući, a mlevene orahe možete zameniti lešnicima ili bademima
Uzmite jednu šolju i neka vam ona bude merica kojom ćete sipati sve sastojke, jer je to jedini način da dobijete dobru količinu namirnic.a. Takođe, nabavite malu čašu (najbolje za žestoka pića) kojom ćete praviti tortice. Plastično jaje nije dobar izbor, jer će kora biti topla.
TORTICE - sastojci:
4 jajeta
2 šolje šećera
2 šolje brašna
2 šolje mlevenih oraha
1 šolja zejtina
1/4 prašak za pecivo
TORTICE - priprema:
Uključite rernu na 200 stepeni. Razdvojte belanca i žumanca i ulupajte prvo šlag mikserom, pa dodajte kašiku po kašiku šećera. Dok radi mikser nastavite da dodajete žumanca, pa zejtin, brašno i na kraju orahe. Kada sve dobro umutite, sipajte smesu u pleh i ubacite u rernu.
Kora se peče dok ne porumeni, i obavezno proverite čačkalicom da li je pečena pre nego što je izvadite. Kada se ispeče, izvadite koru iz pleha i prebacite na radnu površinu. Čašicom izvadite tortice i odmah ih prebacite na tanjir da se hlade. Testo koje je ostalo od pravljenja tortica izmrvite rukom.
TORTICE - sastojci za fil:
200 grama mleka
1 šolja šećera
100 grama čokolade
100 grama oraha
U šerpu sipajte mleko i zagrejte ga na ringli, pa izlomite čokoladu i sipajte u mleko, dodajte šećer i neprestano mešajte. Kada se sve lepo sjedini sklonite sa vatre i dodajte orahe. Mešajte i do dajte izmrvljene ostatke kore. Kada se napravi gust fil koji možete kašikicom da stavljate na vrh svake tortice - završili ste posao.
Tortice će biti još ukusnije ako napravite šlag od slatke pavlake i ukrasite ih višnjama ili šarenim mrvicama.