ŠARLOTA ILI OKRENUTI KOLAČ: Gotovo za 15 minuta sa minimum sastojaka
Dve jabuke i tiganj - osnova su ovog brzog kolača koji se priprema za 15 minuta.

Foto: A. M.
U mnogim zemljama se ovaj "prevrnuti kolač" zove "šarlota" i svuda se priprema na sličan način. Može da se peče samo na ringli, ali je tada neophodno kolač okrenuti, kako bi se ispekao i sa druge strane.
Sastojci:
šećer
3 jabuke
šolja mlevenih oraha
4 jajeta
4 kašike brašna

Foto: A. M.
Priprema:
Dno dubljeg tiganja ili šerpe se prekrije šećerom debljine jedan santimetar. Očiste se jabuke na kriške i ređaju u krug da pokriju celo dno. Jabuke se pospu sa malo mlevenih oraha. Szavi se u zagrejanu rernu da se kratko peče.
Kolač može da se peče i na ringli, ali onda mora da se okreće dva puta - što nije jednostavno!
Dok se jabuke peku u dubljoj posudi se napravi patišpanj od četiri jajeta. Prvo se ulupaju četiri belanca, dodaju se četiri kašike šećera, četiri žumanca i, na kraju, četiri kašike brašna.

Foto: A. M.
Posuda sa jabukama se izvadi iz rerne, prelije patišpanj preko jabuka i vrati u rernu. kolač se peče 15 minuta, ali se proverava čačkalicom da li je pečen.
Kada je gotov tiganj ili šerpa se poklope velikim tanjirom i naglo okrene kolač. Ukoliko se servira šlagom ovaj kolač će biti još ukusniji.