Kolač koji se NE PEČE i ima samo jednu manu - mora da odstoji

Novosti online

02. 02. 2023. u 18:00

TIRAMISU može da se napravi u lepoj, dubokoj posudi, a najbolje je ukoliko odaberete providnu, staklenu. Međutim, ako počnu piškote da se lome - ne očajavajte, već izvadite čaše i završite slatkiš.

Foto: A. M.

Za tiramisu je najvažnije sve pripremiti i tek onda početi sa pravljenjem kolača. Dakle, prvo napravite kafu i šlag, pa tek onda zasučite rukave.

Jedina mana ovog kolača je što mora da se ohladi da bi dobio poznati ukus. Dakle, priprema se nekoliko sati ranije ili, još bolje, dan pre.

Foto: A. M.

 

Sastojci za tiramisu:

* kutija slatkih piškota
* 125 grama slatke pavlake
* 2 jajeta
* 2 kašike šećera u prahu
* 200 grama maskarpone sira (ili krem sira)
* 50 grama kakaoa

Priprema tiramisu:

Prvo se skuva kafa u šerpici dovoljno širokoj da mogu da se umaču piškote. Obično je to nes-kafa, ali može da bude i crna. Kafa će biti ukusnija ako se doda malo ruma i kašikica kakao praha. Kafa se skloni sa ringle da se ohladi.

Napravi se šlag od slatke pavlake i stavi u frižider.

Foto: A. M.

 

Ko voli slađe, kafu u koju se umaču piškote može da zasladi šećerom.

Prvo se umute dva žumanca sa dve kašike šećera u prahu. Kada se dobro ulupaju, doda se maskarpone (ili krem) sir i šlag od dva belanca koja se umute u drugoj posudi. Dobro se pomeša i doda pola pavlake iz frižidera, a ostatak vrati u frižider.

U posudu se pažljivo ređaju piškote koje se kratko umoče u kafu. Kada se kompletno pokrije dno sipa se krem od jaja i sira, pa ravnomerno rasporedi. Ukoliko su ostale piškote može da se poređa još jedan red i ponovo se sipa krem.

Foto: A. M.

 

Na kraju se namaže šlag iz frižidera. Iskusne domaćice mogu to da urade špricem za šlag, jer će vizuelno izgledati zanimljivije, ali nije obavezno.

Na kraju se preko šlaga ravnomerno pospe kakao koji se posipa kroz malu cediljku. Tiramisu se stavi u frižider gde mora da stoji najmanje dva sata.

Pogledajte više