TOSKANSKA ČORBA SA PALENTOM: Priprema je jednostavna, a rezultat – pravo malo gastronomsko uživanje
Ako volite bogate, aromatične čorbe, ova toskanska čorba sa palentom će vas oduševiti. Kombinacija povrća, pasulja i kelja daje joj pun ukus i hranljivost, dok palenta dodaje neodoljivu kremastu teksturu.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 srednji crveni luk, sitno iseckan
- 1 srednja šargarepa, sitno iseckana
- 2-3 stabljike celera, sitno iseckane
- 3 lista žalfije, usitnjena
- pola kg toskanskog kelja, bez stabljika, iseckanog
- 250 g seckanog paradajza (iz konzerve)
- 125 g paradajz-sosa
- 1 konzerva pasulja, oceđenog
- 700 ml bujona od povrća
- 120 g palente
- So i biber po ukusu
Priprema:
U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crveni luk, šargarepu i celer pa dinstajte uz povremeno mešanje, dok ne omekšaju. Dodajte usitnjenu žalfiju i kratko propržite, oko 30 sekundi, dok ne pusti aromu. Umešajte iseckan kelj i posolite. Kuvajte dok ne počne da omekšava. Sipajte seckani paradajz i pasirani paradajz-sos, zatim dodajte pasulj. Promešajte.
Ulijte bujon, sačekajte da provri, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se lagano krčka 10 minuta. Dok mešate čorbu, postepeno dodajte palentu, neprestano mešajući kako biste sprečili grudvice. Kuvajte još 3-5 minuta, dok ne dobijete gustu i kremastu konzistenciju. Po ukusu dodajte još soli i bibera. Poslužite toplo, uz dodatak maslinovog ulja.
(stvarukusa)