KAFANSKA ČORBA: Ukus tradicije koji se čuva
Okrepiće vam dušu i telo od prvog zalogaja.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- Goveđe meso 500 g
- Crni luk 1 glavica
- Šargarepa 2
- Peršun 1 koren
- Celer 1 koren
- Krompir 2 komada
- Beli luk 2 čena
- Lovorov list 1
- Paradajz pire 1 kašika
- Brašno 1 kašika
- Crvena paprika 1 kašika
- So i biber po ukusu
- Svež peršun za dekoraciju
- Voda 2 l
Priprema:
U velikoj šerpi stavite goveđe meso i prelijte ga sa 2 litra vode. Dodajte lovorov list i malo soli. Kuvajte na srednjoj vatri dok meso ne omekša (oko 1,5 do 2 sata). Povremeno skidajte penu koja se stvara na površini. Dok se meso kuva, očistite i iseckajte povrće: crni luk, šargarepu, peršunov koren, celer i krompir na kockice. Kada je meso kuvano, izvadite ga iz šerpe i ostavite da se malo ohladi.
Procedite supu kroz cediljku da biste uklonili eventualne nečistoće. U drugoj šerpi zagrejte malo ulja i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i pržite još 1-2 minuta. Dodajte iseckano povrće (šargarepu, peršunov koren, celer i krompir) i pržite nekoliko minuta. Dodajte paradajz pire, brašno i crvenu papriku, pa sve dobro promešajte. Vratite proceđenu supu u šerpu sa povrćem i kuvajte dok povrće ne omekša (oko 20-30 minuta).
Dok se povrće kuva, iseckajte kuvano meso na sitne komade i dodajte ga nazad u čorbu. Posolite i pobiberite po ukusu, pa kuvajte još nekoliko minuta da se svi ukusi sjedine. Pre serviranja, pospite svežim seckanim peršunom.
(superrecepti)