KAFANSKA ČORBA: Ukus tradicije koji se čuva

Jovana Vasić 12. 02. 2025. u 11:00

Okrepiće vam dušu i telo od prvog zalogaja.

KAFANSKA ČORBA:  Ukus tradicije koji se čuva

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Goveđe meso 500 g
  • Crni luk 1 glavica
  • Šargarepa 2
  • Peršun 1 koren
  • Celer 1 koren
  • Krompir 2 komada
  • Beli luk 2 čena
  • Lovorov list 1
  • Paradajz pire 1 kašika
  • Brašno 1 kašika
  • Crvena paprika 1 kašika
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun za dekoraciju
  • Voda 2 l

Priprema:

U velikoj šerpi stavite goveđe meso i prelijte ga sa 2 litra vode. Dodajte lovorov list i malo soli. Kuvajte na srednjoj vatri dok meso ne omekša (oko 1,5 do 2 sata). Povremeno skidajte penu koja se stvara na površini. Dok se meso kuva, očistite i iseckajte povrće: crni luk, šargarepu, peršunov koren, celer i krompir na kockice. Kada je meso kuvano, izvadite ga iz šerpe i ostavite da se malo ohladi.

Procedite supu kroz cediljku da biste uklonili eventualne nečistoće. U drugoj šerpi zagrejte malo ulja i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i pržite još 1-2 minuta. Dodajte iseckano povrće (šargarepu, peršunov koren, celer i krompir) i pržite nekoliko minuta. Dodajte paradajz pire, brašno i crvenu papriku, pa sve dobro promešajte. Vratite proceđenu supu u šerpu sa povrćem i kuvajte dok povrće ne omekša (oko 20-30 minuta).

Dok se povrće kuva, iseckajte kuvano meso na sitne komade i dodajte ga nazad u čorbu. Posolite i pobiberite po ukusu, pa kuvajte još nekoliko minuta da se svi ukusi sjedine. Pre serviranja, pospite svežim seckanim peršunom.

(superrecepti)

Pogledajte više