OKREPLJUJE I DUŠU I TELO: Zdrava čorba od povrća i žalfije

Jovana Vasić 25. 01. 2025. u 11:00

Malo drugačija čorba koja miriše na zdravo. Možete je praviti s piletinom, a sasvim je dobra i u varijanti s povrćem.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 šolja graška
  • 1 šolja boranije
  • 1 šolja šargarepe
  • 1 šolja tikvice
  • 1/2 šolja celera
  • 1 krompir isečen na kockice
  • 1/4 šolja pasulja (iz konzerve)
  • 1/4 crnog luka
  • 1 kašićica sušene crvene paprike
  • 3 sitno isečena čena belog luka
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 5 kašika sitno sečene sveže žalfije (kadulje)
  • 3 listova svežeg bosiljka
  • 1 l bujona od povrća (kocka)
  • so, biber

Priprema: 

Prodinstati žalfiju veoma lako na maslinovom ulju, tek nekoliko minuta i skloniti je sa strane. U istoj posudi prodinstati beli luk dok ne omekša. Dodati (ako želite belo meso) luk, grašak, šargarepu, boraniju, tikvice, krompir, pasulj, celer. Dinstati na tihoj vatri 5-10 minuta dok povrće malo ne omekša. Dodati supu od kocke ili vodu i kuvati 15 minuta.
Dodati so, biber. Vratiti žalfiju na kraju, dodati bosiljak.

(trpeza)

Pogledajte više