IDEALNA ZIMSKA ČORBA SA GRAŠKOM: Toplo jelo na kašiku kome malo ko može da odoli

Jovana Vasić 21. 12. 2024. u 09:00

Zimska čorba sa graškom prepuna je raznog povrća, začinjena i savršena za obrok tokom hladnih dana.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 kašike ulja
  • 1 crni luk, isečen
  • 3 čena belog luka, sitno naseckana
  • 1 kašičica mešavine suvih začina
  • 1 ½ kašičica kurkume
  • 2 velika lovorova lista
  • 1 prstohvat mlevene paprike
  • 900 ml povrtnog bujona
  • 900 g krompira, isečenog na komadiće
  • 340 g šargarepe, iseckane
  • 360 g seckane nemasne kuvane šunke

Priprema:

Za čorbu zagrejte ulje u loncu . Dodajte luk i beli luk i pržite dok ne omekša, oko 5 minuta. Umešajte začine, kurkumu, lovorov list i papriku, pa pržite i mešajte dok ne zamiriše, 2 do 3 minuta.

Dodajte povrtni bujon, vodu, iseckani grašak, 1/2 krompira i 1/2 šargarepe. Ostavite da proključa, a zatim smanjite vatru. Pokrijte i dinstajte dok grašak ne omekša, oko 35 minuta.

Umešajte preostali krompir i šargarepu. Dodajte šunku, poklopite i dinstajte dok povrće ne omekša, dodajući još bujona ili vode po potrebi, još oko 25 minuta.

(stvarukusa)

Pogledajte više