DOMAĆA SUPA SA KNEDLAMA: Recept koji greje dušu
07. 11. 2024. u 09:30
Supa jača imunitet i preporučuje se da se jede najčešće tokom hladnih dana, a kada su u pitanju porodični ručkovi, ne može se proći bez nje na meniju.
Sastojci:
- ulje da pokrije dno šerpe (može i ne mora, zavisi koliko je masno meso)
- 4 šargarepe
- 2 paškanata
- 350/400 g bataka i karabataka (ili pilećih grudi, leđa...)
- 3 l vode
- 1 glavica crnog luka (može i krompir, celer)
- začini: so, biber, suvi začin, peršun
- po želji 3-4 ravne kašike fide/testenine za supu
- Za knedle:
- 1 jaje i malo soli
- ravna kašika ulja
- 4 ravne kašike griza
Priprema:
U šerpu sipati ulje, oljušteno povrće, meso i začine. Sve to preliti sa 3 l vode i staviti da se kuva na srednjoj vatri 1-1,5 č, ne bi trebalo da vri voda. Po potrebi skinuti penu sa površine supe. Pred kraj kuvanja izvaditi meso i povrće, a dodati (može i ne mora) četiri kašike fide/testenine za supu. Sa mesa skinuti kožicu, kosti, iseckati ga i vratiti u šerpu. Povrće iseckati na kockice (po želji) i takođe vratiti u šerpu.
Knedle: žicom razmutiti jaje i dodati ostale sastojke. Ostaviti smesu da odstoji 10-ak minuta, da griz nabubri, pa kašikom koju ste prethodno umočili u šerpu vaditi knedle i spuštati ih u supu. Supicu kuvati još 10-ak minuta.
(žena/blic)
Pogledajte više