DOMAĆA SUPA SA KNEDLAMA: Recept koji greje dušu

Novosti online

07. 11. 2024. u 09:30

Supa jača imunitet i preporučuje se da se jede najčešće tokom hladnih dana, a kada su u pitanju porodični ručkovi, ne može se proći bez nje na meniju.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • ulje da pokrije dno šerpe (može i ne mora, zavisi koliko je masno meso)
  • 4 šargarepe
  • 2 paškanata
  • 350/400 g bataka i karabataka (ili pilećih grudi, leđa...)
  • 3 l vode
  • 1 glavica crnog luka (može i krompir, celer)
  • začini: so, biber, suvi začin, peršun
  • po želji 3-4 ravne kašike fide/testenine za supu
  • Za knedle:
  • 1 jaje i malo soli
  • ravna kašika ulja
  • 4 ravne kašike griza

Priprema:

U šerpu sipati ulje, oljušteno povrće, meso i začine. Sve to preliti sa 3 l vode i staviti da se kuva na srednjoj vatri 1-1,5 č, ne bi trebalo da vri voda. Po potrebi skinuti penu sa površine supe. Pred kraj kuvanja izvaditi meso i povrće, a dodati (može i ne mora) četiri kašike fide/testenine za supu. Sa mesa skinuti kožicu, kosti, iseckati ga i vratiti u šerpu. Povrće iseckati na kockice (po želji) i takođe vratiti u šerpu.

Knedle: žicom razmutiti jaje i dodati ostale sastojke. Ostaviti smesu da odstoji 10-ak minuta, da griz nabubri, pa kašikom koju ste prethodno umočili u šerpu vaditi knedle i spuštati ih u supu. Supicu kuvati još 10-ak minuta.

(žena/blic)

Pogledajte više