RECEPT IZ VREMENA RENESANSE: Karabača, slatko-slana toskanska supa napravljena od kuvanog crvenog luka i belog vina

Novosti online

10. 10. 2024. u 09:00

Ovaj recept datira još iz vremena renesanse. Kako pričaju Italijani, to je bila omiljena supa Leonarda da Vinčija. Italijanima je karabača jedno od omiljenih jela već stotinama godina.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Luk - možete koristiti beli ili crni luk, ali verujte nam - ovde je najbolje da uzmete crveni
  • Cimet - četvrtina kašičice
  • Temeljac - od povrća se koristi tradicionalno, ali možete koristiti i pileći
  • Belo vino - najbolje je suvo italijansko belo vino
  • Parmezan - ne više od jedne kašike

Priprema:

Ogulite i odrežite krajeve luka i isecite ih napola. Luk sitno iseckajte što tanje možete. Zagrejte maslinovo ulje u velikom, dubokom loncu. Dodajte luk i promešajte da se premaže uljem, dodajte prstohvat soli i kuvajte luk veoma polako na slaboj vatri dok ne omekša i ne raspadne se. Za to je potrebno oko 45 minuta.
Nakon kuvanja, dodajte sirće, vino, prstohvat cimeta i crni biber. Pustite da se krčka dok ne ispari polovina količine vina.
Dodajte temeljac i lovorov list i dinstajte 30 minuta. Poslužite sa parčetom prepečenog ili pečenog hleba sa otopljenim parmezanom.

(Glossy)

Pogledajte više