KREMASTA SALATA SA PILETINOM I SUVIM ŠLJIVAMA: Idealna je za slavsku ili prazničnu trpezu i gotova za samo 15 minuta!

Novosti online

08. 10. 2024. u 14:00

Kremasta slavska salata sa suvim šljivama i orasima donosi savršen spoj bogatih ukusa i raskošne teksture, idealna za posebne prilike. Bilo da je poslužite kao predjelo ili kao prilog, ova salata će sigurno oduševiti vaše goste.

Foto: Shutterstock

Sastojci: 

  • 200 g suvih šljiva (bez koštica)
  • 200 g dimljene piletine ili pilećeg filea
  • 200 g kačkavalja (ili nekog drugog tvrdog sira)
  • 100 g kiselih krastavčića
  • 200 g majoneza
  • 200 g kisele pavlake
  • 1 kašika senfa
  • So i biber po ukusu
  • Šaka oraha (za dekoraciju)

Priprema:

 Suve šljive potopite u toplu vodu na 10-15 minuta kako bi omekšale, a zatim ih iscedite i isecite na sitne komade.
Priprema mesa: Ako koristite dimljenu piletinu, iseckajte je na sitne kockice. Ako koristite pileći file, skuvajte ga u slanoj vodi, ohladite i takođe iseckajte na kockice.
 Kačkavalj narendajte ili iseckajte na sitne kockice, a kisele krastavčiće isecite na tanke kolutove ili kockice.
 U velikoj posudi pomešajte suve šljive, meso, sir i kisele krastavčiće.
Preliv: U drugoj posudi umutite majonez, kiselu pavlaku i senf. Dodajte so i biber po ukusu, a zatim prelijte preko salate.
 Lagano promešajte sve sastojke dok se ne sjedine. Salatu možete ukrasiti seckanim orasima ili celim polovinama oraha. Ostavite salatu u frižideru barem sat vremena da se svi ukusi prožmu pre serviranja.

(glossy)

Pogledajte više