POTAŽ OD KESTENA: U samo nekoliko poteza dobijate savršeno ukusnu jesenju krem čorbicu
Kesten je jako zdrav i odličan izvor vlakana i podstiče rad creva i digestivnog trakta.
Sastojci:
- 500 g kesten pirea
- 200 g šargarepe
- 400 g krompira
- ulje
- 100 ml pavlake
- 2 glavice luka
- 4 čena belog luka
- 1 kašičica muskatnog oraščića
- so
- biber
- 4 lovorova lista
- bundevino ulje
Priprema:
Crni luk, šargarepu i krompir sitno iseći na kockice, beli luk na kriške. Izmrvite
kesten pire. Prokuvajte 1 l vode i dodajte temeljnu kocku. U duboku šerpu stavite ulje da
prekrije dno i dodajte luk. Pržite dok luk ne požuti. Dodajte šargarepu i kockice
krompira i dinstajte uz stalno mešanje dok povrće ne pusti miris. Dodajte beli luk,
pa čim počne da miriše , nalijte malo temeljca, toliko da prekrije povrće.
Pojačajte vatru i kuvajte dok povrće ne omekša. Dodajte kesten pire, mešajte 1-2 minuta.
Polako dodajte ostatak temeljca uz mešanje, mešajte štapnim mikserom. Dodajte
lovorov list i muskatni oraščić. Kada supa provri, smanjite vatru i kuvajte još 5 minuta.
Umešajte pavlaku za kuvanje, začinite solju i biberom po ukusu. Poslužite u dubokom
tanjiru poprskanom bundevinim uljem.