SALATA OD PEČENIH KROMPIRA SA KISELIM KRASTAVČIĆIMA I ZAČINSKIM BILJEM: Kad je budete probali, zaboravićete sve druge salate
Ova salata je prepuna ukusa i savršeno će da se uklapa uz neko drugo jelo, kao prilog, ili pak možete da je jedete samu.
Sastojci:
- 1 kg krompira, celi i neoljušteni
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica morske soli
- ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 125 g seckanih kiselih krastavaca
- ¼ crvenog luka, oko 60 g, sitno iseckanog
- 60 g celera, oko 2 štapa, sitno iseckanog
- 30 g sveže mirođije, seckane, plus još za ukrašavanje
- 1 ½ kašike kapara, seckanih
- 30 ml majoneza
- 1 ½ kašika senfa
Priprema:
Za ovu salatu zagrejte rernu na 232 °S. Stavite vodu da proključa i dodajte 1 kg krompira. Vratite da provri i lagano krčkajte 25-30 minuta, ili dok krompir ne omekša i može lako da se probode nožem. Tačno vreme će se razlikovati u zavisnosti od veličine krompira.
Krompir dobro ocedite i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Koristite dno tegle da nežno razbijete, odnosno pritisnete, smrvite, svaki krompir na ravnomernu debljinu od 1,5 cm. Izlomljen krompir pokapajte uljem i začinite polovinom soli i bibera. Pecite na 232 °C 15 minuta. Preokrenite krompir i drugu stranu pokapajte uljem, a zatim začinite preostalom solju i biberom. Pecite još 12-15 minuta, ili dok krompir ne postane hrskav i zlatan na ivicama. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade, a zatim ih prebacite u posudu za mešanje.
U činiju dodajte preostale sastojke za salatu: kisele krastavce, luk, celer, mirođiju i kapare. U maloj posudi pomešajte majonez i senf. Prelijte salatu dresingom i lagano promešajte da se sjedini. Krompir će se lagano raspasti dok mešate, što je savršeno za teksturu. Ukrasite sa još kapara po želji i uživajte!
(Stvar ukusa)