VIŠISOAZ: Čuvena francuska supa od praziluka i krompira
10. 09. 2024. u 11:00
Višisoaz znači grad Viši, grad u jugoistočnoj Francuskoj, poznat po brojnim mineralnim izvorima.
Međutim, uprkos imenu ne postoje tačni podaci o tome da li nešto drugo ovu čuvenu supu povezuje sa Francuskom. Francuska ili ne, ovo je klasična supa koja može da se posluži kako topla, tako i hladna.
Sastojci:
- 500 g krompira
- 2 struka praziluka (beli deo)
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 500 ml povrtnog bujona
- kisela pavlaka
- 20 g maslaca
- prstohvat bibera
- kisela pavlaka
Priprema:
Ogulite krompir i isecite ga na male komade. Beli deo praziluka isecite na kolutove.
U šerpi istopite malo maslaca, dodajte praziluk i kratko ga zapržite. Nakon toga, dodajte u šerpu isečen krompir i prelijte povrće bujonom. Kuvajte dok krompir ne postane mekan. Razredite supu dodavanjem tečne pavlake sve dok ne dobijete željenu gustinu. Na kraju je začinite prstohvatom bibera. Možete je servirati sa kašikom kisele
pavlake.
Pogledajte više