NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA POTAŽ OD KARFIOLA: Lagani obrok u kojem ćete uživati
Potaž od karfiola, ukusan i aromatičan ne može da bude bolji obrok tokom toplih dana. Rashladite ga pre serviranja i imaćete savršen ručak.
Sastojci:
- 1 velika glavica karfiola isečena na cvetove (oko 900 g)
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk seckani
- 4 čena belog luka sitno naseckana
- 960 ml povrtnog bujona
- 1½ kašičice soli
- ½ kašičice mlevenog crnog bibera
- 1½ kašike svežeg limunovog soka
- 125 ml pavlake za kuvanje
Za ukrašavanje:
- seckani svež peršun
- crni biber
Priprema:
Kako biste napravili potaž od karfiola, prvo zagrejte rernu na 218 °C. Stavite karfiol na pleh, pokapajte sa 2 kašike ulja i premažite ga, pa rasporedite u jednom sloju. Pecite dok karfiol ne omekša i ne porumeni po ivicama, oko 35 minuta, okrećući pleh na pola pečenja. Odvojite 6 cvetića za serviranje. U velikom loncu zagrejte 1 kašiku ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i kuvajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte bujon, karfiol, so i biber. Pustite da provri i kuvajte 15 minuta, povremeno mešajući. Ostavite da se malo ohladi, oko 5 minuta.
Pažljivo prebacite mešavinu karfiola u blender i blendirajte dok smesa ne postane glatka. Vratite u šerpu i umešajte sok od limuna i pavlaku za kuvanje. Ako želite, pustite da se potpuno ohladi, promešajte, ukrasite rezervisanim cvetovima karfiola, seckanim peršunom, i crnim biberom. Uživajte!
(stvar ukusa)