KREM SUPA OD BELOG LUKA: Zdravo i ukusno
Jedinstveno jelo koje daje očaravajući ukus.
Sastojci:
- 10 čenova belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 manji krompir
- pola šargarepe
- 2 kašike putera
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 kašičice timijana
- 500 l pilećeg bujona
- 100 ml pavlake za kuvanje
- malo soli
- malo bibera
- malo rendanog parmezana
Priprema:
Veče pre nego što počnete da spremate supu, oljuštite beli luk, stavite ga u manju vatrostalnu tepsiju i prelijte sa dve kašike maslinovog ulja, uz malo soli i bibera. Tako pecite na 180 stepeni oko 45 minuta. Kada bude gotovo, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi u plastičnoj činiji.
Sutradan, u dubljoj šerpi na puteru izdinstajte sitno seckan crni luk sa malo timijana sve dok luk ne postane providan. Potom dodajte isečeni beli luk i pustite da se mirisi sjedine. Krompir oljuštite i isecite na manje komade, pa ubacite u šerpu sa lukom pa odmah nalijte pileći bujon. Ostavite da se sve krčka oko 20 minuta, pa onda izvadite krompir i pečeni beli luk. Kada se krompir i beli luk malo prohlade, izblendajte ih (blender ili štapni mikser), pa ih u obliku pirea vratite u šerpu.
Kada se sve sjedini i pusti mirise, dodajte pavlaku za kuvanje i začinite ako bude bilo potrebe. Morate mešati za slučaj da je temperatura ringle jaka, da se pavlaka ne bi ugrudvala.
Na kraju, pred sam kraj dodajte rendani parmezan i po želji ako volite par kapi soka od limuna. Prilikom serviranja, u tanjir supe u sredinu možete ubaciti krutone.
(ona)