KREM SUPA OD BELOG LUKA: Zdravo i ukusno

Novosti online

08. 08. 2024. u 12:24

Jedinstveno jelo koje daje očaravajući ukus.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 10 čenova belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 manji krompir
  • pola šargarepe
  • 2 kašike putera
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 kašičice timijana
  • 500 l pilećeg bujona
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • malo soli
  • malo bibera
  • malo rendanog parmezana

Priprema:

Veče pre nego što počnete da spremate supu, oljuštite beli luk, stavite ga u manju vatrostalnu tepsiju i prelijte sa dve kašike maslinovog ulja, uz malo soli i bibera. Tako pecite na 180 stepeni oko 45 minuta. Kada bude gotovo, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi u plastičnoj činiji.

Sutradan, u dubljoj šerpi na puteru izdinstajte sitno seckan crni luk sa malo timijana sve dok luk ne postane providan. Potom dodajte isečeni beli luk i pustite da se mirisi sjedine. Krompir oljuštite i isecite na manje komade, pa ubacite u šerpu sa lukom pa odmah nalijte pileći bujon. Ostavite da se sve krčka oko 20 minuta, pa onda izvadite krompir i pečeni beli luk. Kada se krompir i beli luk malo prohlade, izblendajte ih (blender ili štapni mikser), pa ih u obliku pirea vratite u šerpu.

Kada se sve sjedini i pusti mirise, dodajte pavlaku za kuvanje i začinite ako bude bilo potrebe. Morate mešati za slučaj da je temperatura ringle jaka, da se pavlaka ne bi ugrudvala.

Na kraju, pred sam kraj dodajte rendani parmezan i po želji ako volite par kapi soka od limuna. Prilikom serviranja, u tanjir supe u sredinu možete ubaciti krutone.

(ona)

Pogledajte više