SAVRŠENSTVO "NA KAŠIKU": Aromatični potaž od krompira i praziluka
POTAŽ od krompira i praziluka pravi se sa belim lukom, koji se zajedno sa prazilukom prodinsta na puteru, pa se dodaju krompir, lovorov list i bujon.
Zbog pavlake za kuvanje zaista je neodoljiv.
Sastojci:
30 g putera
4 bela dela praziluka, prepolovljena po dužini i tanko isečena
3 čena belog luka, sitno iseckana
2 litre pilećeg ili povrtnog bujona
1 kg krompira oljuštenog i isečenog na kockice
1 lovorov list
so i biber po ukusu
30 ml pavlake za kuvanje
sveži vlašac ili mladi luk, naseckan na kolutove, za ukras
Recept za potaž krompira i praziluka:
U velikom tiganju rastopite puter. Dodajte praziluk i dinstajte od 3 do 5 minuta. Umešajte beli luk dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte pileći bujon, krompir, lovorov list, 1 kašičicu soli i ½ kašičice bibera i prokuvajte. Smanjite toplotu i kuvajte dok praziluk i krompir ne omekšaju, oko 15 do 20 minuta.
Izvadite lovorov list. Izblendirajte supu, dok ne postane glatka. Vratite u šerpu i umešajte pavlaku za kuvanje. Začinite po ukusu solju i biberom. Servirajte ukrašeno vlašcem.
(Stvar ukusa)