IRANSKA ČORBA OD TRI VRSTE BRAŠNA I JOGURTA: Kombinacija ukusa kojoj nećete moći da odolite

Novosti online

27. 05. 2024. u 17:00

Ova iranska čorba pravi se od brašna, kikirikija, leblebija i suncokreta, a kombinacija sa jogurtom i belim lukom je takva da nema šanse da vam se ne svidi.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • pileći bujon 1 l
  • krompir 500 g
  • so po ukusu
  • biber 1 kašičica
  • muskatni oraščić 1/4 kašičice
  • gusti jogurt 150 ml
  • beli luk 4 čena
  • kikiriki 50 g
  • leblebije 50 g
  • sirovi suncokret 50 g

Priprema:

Prvo što treba da uradite je da na suvo propržite sitno samleveni (kao brašno) blanširani kikiriki, isto leblebije i sirove semenke suncokreta (takođe sitno samlevene). Sve se zajedno stavi i proprži 2 do 3 minuta. Pazite da ne izgori i da ne dobije tamnu boju. To isipete u neku činiju da se prohladi. U to dodate sitno seckana 4 čena belog luka i sve promešajte. U šerpu stavite litar pilećeg bujona i kad provri dodajte pola kilograma krompira. Kuvajte dok se krompir skroz ne raskuva, a bujona da uvri oko 3 dl otprilike. Štapnim mikserom ispasirajte u šerpi u kojoj se kuvao krompir. Sa sve bujonom. Dodajte soli po potrebi i dodajte četvrtinu kašiičice muskatnog oraščića.

Kada sve sjedinite odvojite pola šolje da se prohladi da bude mlako, jer ćete u to dodati gusti jogurt. Sipajte onu mešavinu brašna i belog luka i sjedinite sa smesom od krompira. Na kraju dodajte jogurt i ravnu kašičicu bibera. Stavite na ringlu, pa kuvajte na srednjoj vatri 15 minuta. Ne sme da provri, samo polako da struji. Servira se uz tostiran hleb ili uz pita hleb. 

(Superrecepti/žena)

Pogledajte više