TAKO SALATA: Prepuna mesa, povrća i sa dosta sira, savršena za dobar obrok

Novosti online

21. 05. 2024. u 12:34

U ovom receptu vam predstavljamo klasičnu verziju, ali najbolja stvar u vezi sa tako salatom je što je veoma - prilagodljiva. Pripremite sve svoje omiljene sastojke i dodatke za salatu, pomešajte ih u veliku činiju i dobijate bez muke brz i kvalitetan obrok. Uz to dodajemo i recepte kako da spremite čuveni tako začin i pico de galo, meksički umak, koje uvek možete da imate pri ruci.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g mlevene junetine
  • so i biber prema ukusu
  • 2 kašike tako začina
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 2 šolje biljnog ulja
  • 2 kukuruzne tortilje, isečene na trakice
  • 2 glave zelene salate
  • 2 1/2 šolje prepolovljenih čeri paradajza
  • 1 konzerva crnog pasulja, oceđena, isprana
  • 1 šolja rendanog kačkavalja
  • 1/2 šolje pico de galo
  • 1/4 šolje seckanog svežeg korijandera
  • 1/2 šolje pavlake

Tako začin: 

  • 1/2 šolje čilija u prahu
  • 1/4 šolje mlevenog kima
  • 2 kašike dimljene paprike
  • 4 kašike sveže mlevenog crnog bibera
  • 4 kašike belog luka u prahu
  • 4 kašike soli
  • 4 kašike crnog luka u prahu
  • 2 kašike sušenog origana

Pico de galo

  • 1 šolja sitno seckanog belog luka 
  • 1 srednja ljuta papričica 
  • ¼ šolje soka limuna
  • ¾ kašičice fine morske soli
  • 4 velika paradajza, sitno seckani
  • ½ šolje sitno seckanog svežeg korijandera 

Priprema: 

U velikom tiganju propržite junetinu, a potom začinite sa solju i biberom. Dodajte tako začin, paradajz pastu i dve kašike vode. Dinstajte meso dalje, povremeno mešajući, dok junetina ne porumeni, oko pet minuta. Uklonite sa vatre.

U drugi veliki tiganj sipajte ulje i zagrejte na srednje jakoj vatri da bude vrelo, ali da ne počne da dimi. Ispržite isečene trake tortilje do zlatno smeđe boje, oko dva minuta. Prebacite na papirni ubrus i odmah posolite.

U velikoj činiji začinite zelenu salatu sa prstohvatom soli, zatim dodajte paradajz, pasulj i junetinu. Sve dobro promešajte da se sjedini.

Na vrh pospite kačkavalj, pico de gallo, korijander i trakice od tortilje, i sve zalijte sa pavlakom.

Pogledajte više