GASPAČO: Tradicionalna španska supa

Novosti online

20. 05. 2024. u 18:00

Čuveni španski specijalitet, hladna supa od paradajza, osveževa kada su vrućine.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 3-4 zrela paradajza srednje veličine
  • 1 zelena paprika
  • 1 mali krastavac
  • 1/4 glavice crnog luka (ili više, po želji)
  • 2 čena belog luka
  • 1 kriška starog hleba
  • 2 kašike sirćeta
  • 100 ml maslinovog ulja
  • so, biber po ukusu
  • 1/2 kašičice sitno seckane ljute paprike
  • hladna voda po potrebi
  • Za serviranje: sitno seckan paradajz, krastavac, prepečen hleb (po vašem ukusu)

Priprema:

Paradajz, luk, beli luk i krastavac oljuštite, a papriku operite. U blender stavite krišku starog hleba izlomljenu na komade, nalijte malo vode da se hleb blago natopi, dodajte maslinovo ulje i sirće, pa dodajte crni i beli luk. Izblendajte da dobijete pastu. Zatim, dodajte krastavac kojem ste uklonili semenke, papriku i paradajz isečene na komade i blendajte dok se sve ne sjedini. Po potrebi dodajte vodu da dobijete gustinu supe koja vam prija i odgovara. Začinite solju, biberom i ljutom paprikom po ukusu. Supu ohladite u frižideru pre služenja. Možete joj dodati i neku kocku leda, kako biste ubrzali hlađenje. Servirajte supu uz dodatak sitno seckanog povrća ili komadiće prepečenog hleba.

Pogledajte više