RECEPT ZA ČUVENU ŠOPSKU SALATU KOJU SVI OBOŽAVAMO: Većina je napravi ispravno, ali ovako je još ukusnija

Novosti online

10. 05. 2024. u 14:00

Bez šopske salate ne može da prođe nijedna gozba kod Srba, te slovi za jedan od omiljenih priloga kod nas uz jelo, a nekima je to i obrok. Veruje se da je dobila naziv po Šopima, narodu koji živi na području Šopluka, u blizini bugarskog glavnog grada Sofije. Sa druge strane, meštani jugoistočne Srbije tvrde da je ova salata naše originalno jelo.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g belog slanog sira
  • 3 paprike babure
  • 3 paradajza
  • 3 sveža krastavca
  • 1 velika glavica ljubičastog luka
  • 2-3 grančice svežeg peršuna
  • 2-3 kašike ulja
  • 2-3 kašike jabukovog ili vinskog sirćeta

Priprema:

Operite paradajz i paprike, krastavac oljuštite. Papriku prerežite napola, odstranite joj peteljku i semenke pa je narežite na podjednake kockice.

Paradajz i krastavce takođe naseckajte na kockice. Luk oljuštite pa deo narežite na tanje kolutove, a ostatak na sitne kockice.

Naseckano povrće prebacite u dublju posud (kolutove luka ostavite sa strane), prelijte ga sirćetom i uljem i dobro izmešajte. Na vrh složite kolutove luka, dodajte nasitno rendan slani sir, pa sve pospite seckanim peršunom.

(still)

Pogledajte više