RECEPT ZA ČUVENU ŠOPSKU SALATU KOJU SVI OBOŽAVAMO: Većina je napravi ispravno, ali ovako je još ukusnija
10. 05. 2024. u 14:00
Bez šopske salate ne može da prođe nijedna gozba kod Srba, te slovi za jedan od omiljenih priloga kod nas uz jelo, a nekima je to i obrok. Veruje se da je dobila naziv po Šopima, narodu koji živi na području Šopluka, u blizini bugarskog glavnog grada Sofije. Sa druge strane, meštani jugoistočne Srbije tvrde da je ova salata naše originalno jelo.
Sastojci:
- 200 g belog slanog sira
- 3 paprike babure
- 3 paradajza
- 3 sveža krastavca
- 1 velika glavica ljubičastog luka
- 2-3 grančice svežeg peršuna
- 2-3 kašike ulja
- 2-3 kašike jabukovog ili vinskog sirćeta
Priprema:
Operite paradajz i paprike, krastavac oljuštite. Papriku prerežite napola, odstranite joj peteljku i semenke pa je narežite na podjednake kockice.
Paradajz i krastavce takođe naseckajte na kockice. Luk oljuštite pa deo narežite na tanje kolutove, a ostatak na sitne kockice.
Naseckano povrće prebacite u dublju posud (kolutove luka ostavite sa strane), prelijte ga sirćetom i uljem i dobro izmešajte. Na vrh složite kolutove luka, dodajte nasitno rendan slani sir, pa sve pospite seckanim peršunom.
(still)
Pogledajte više