SALATA OD LEBLEBIJA I KISELIH KRASTAVACA: Lagan obrok koji možete poslužite i kao prilog

Novosti online

10. 04. 2024. u 17:00

Salata od leblebija pravi se tako što se leblebije pasiraju do slične konzistencije kakvu ima tunjevina. Veganski majonez zamenjuje tipičan majonez. Uz kombinaciju ukusa celera, mirođije, luka i peršuna, za samo nekoliko minuta imate ukusnu salatu.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 450 g leblebija
  • 60 g žutog luka isečenog na kockice
  • 30 g celera isečenog na kockice
  • 30 ml veganskog majoneza
  • 1 kašika svežeg peršuna
  • 1 kašika usitnjenih kiselih krastavaca
  • 1/2 kašičice sušene mirođije
  • 1/4 kašičice soli, ili više po ukusu
  • 1/8 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • Kriške hleba, ili zelena salata, ili krekeri, za serviranje

Priprema:

Za salatu od leblebija, ako ste kupili konzervirane leblebije ocedite ih. Usitnite kiseli krastavac, izmeljite biber, a celer i luk isecite na kockice. 

Zgnječite leblebije u posudi srednje veličine sa gnječilicom za krompir ili viljuškom. Dodajte preostale sastojke i dobro promešajte. 

Servirajte uz hlebu i zelenu salatu ili krekere.

Pogledajte više