SAVRŠENA ZA PRVE PROLEĆNE DANE: Salata od karfiola, zelene boranije i tikvice

Novosti online

09. 04. 2024. u 11:00

Salata od karfiola, zelene boranije i tikvice je dobar izbor za prilog uz glavno jelo, ili jednostavno možete da uživate u njenoj svežini i izaberete je kao laganu večeru.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g karfiola
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 5 kašika vrućeg povrtnog bujona
  • 125 g zelene boranije
  • 1 tikvica, isečena na male kocke
  • korica 2 limuna, i sok od 1 limuna
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašike maslina, oceđenih i iseckanih
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 50 g peršuna, samo listova
  • šaka listova nane
  • 2 mlada luka, iseckana

Priprema:

Za salatu od karfiola, zelene boranije i tikvice, narendajte karfiol, zaustavljajući se tek kada dođete do veoma tvrdog centralnog jezgra. Zagrejte jednu kašiku ulja u velikom tiganju, dodajte karfiol sa malo začina i pržite na srednjoj vatri tri minuta, redovno mešajući. Sipajte povrtni bujon, promešajte, pa poklopite šerpu i kuvajte još 3-4 minuta. Mešajte jednom ili dva puta tokom kuvanja dok karfiol ne omekša, a bujon se ne upije. Rasporedite po tanjiru i ostavite da se ohladi. Obrišite posudu.

U tiganju zagrejte preostalo ulje i dodajte zelenu boraniju, tikvice i začine. Pržite na jakoj vatri dok ne porumeni, oko četiri minuta. Ostavite da se ohladi. Pomešajte koricu i limunov sok, šećer, masline, ulje i malo začina. Začinsko bilje iseckajte prilično sitno, a zatim ga stavite u veliku činiju sa karfiolom, povrćem i mladim lukom. Kada ste spremni za jelo, dodajte preliv i dobro promešajte. Stavite na tanjir, pokapajte sa još malo ulja, a zatim isecite preostali limun sa koricom na kriške i servirajte uz njega. Uživajte u salati od karfiola, zelene boranije i tikvice.

(Stvarukusa/mondo)

Pogledajte više