PILEĆI POTAŽ SA PRAZILUKOM I CELEROM: Savršeno kremast, koji miriše i prija u svako doba dana
Ovo je fantastična domaća verzija krem pileće supe - klasika koja prija svima.
Sastojci:
- 4 pileća bataka
- Maslinovo ulje za prženje
- 2 velika luka, seckana
- 2 velika štapa celera, seckana
- 2 praziluka, iseckana
- 250 ml belog vina
- 2 čena belog luka, oljuštena ali cela
- 1 lovorov list
- 3 sveže grančice peršuna, plus dodatak za ukrašavanje
- 500 ml pilećeg bujona
- 150 ml pavlake za kuvanje
Priprema:
Začinite pileće batake, zatim zagrejte ulje u velikoj šerpi i pržite 3-4 minuta dok ne porumene (radite to u serijama ako je potrebno). Ostavite sa strane, a zatim dodajte sve povrće u tiganj i pržite nekoliko minuta da dobije boju. Sipajte vino, a zatim ostavite da krčka nekoliko minuta. Vratite pileće batake u tiganj, zajedno sa svim sokovima. Dodajte beli luk, lovor i grančice peršuna, a zatim začinite solju i sa malo sveže mlevenog crnog bibera. Sipajte pileći bujon i 1,5 litar vode. Dovedite do brzog ključanja, a zatim smanjite vatru na nisku, poklopite tiganj i lagano krčkajte 1 sat.
Izvadite piletinu iz supe i ostavite na tanjiru dok se dovoljno ne ohladi. Isecite meso od kostiju, a zatim dodajte sve osim četvrtine mesa nazad u tiganj. Uklonite sa vatre i koristite štapni blender (ili običan blender ako želite) da umutite potaž dok smesa ne postane glatka.
Vratite tiganj na vatru. Umešajte pavlaku za kuvanje i piletinu koju ste prethodno odvojili, a zatim prokuvajte. Začinite, a zatim umešajte peršun. Servirajte i uživajte u pilećem potažu!
(Stvarukusa/mondo)