KREM ČORBA OD SPANAĆA SA DOMAĆIM KRUTONIMA: Sa ruzmarinom i krompirom, aromatična i ukusna

Novosti online 30. 01. 2024. u 16:00

KADA vam se jede neka čorbica, jedan od zdravih i ukusnih predloga je krem čorba sa spanaćem.

Foto: Free Images Pixabay

 Služi se sa domaćim krutonima, a posebnu aromatičnu notu daje joj ruzmarin. Ako imate, koristite sveži spanać, a ništa lošiji ukus nećete dobiti upotrebom zamrznutog.

Sastojci:

Za krutone:
2 šolje hleba od kiselog testa isečenog na kockice
2 kašike maslinovog ulja
1 mleveni češanj belog luka
1 kašika iseckanog svežeg ruzmarina

Foto: Shutterstock

Za supu:
1 kašika putera
1 glavica crnog luka 
1 mleveni češanj belog luka
1 kašika sitno iseckanog svežeg ruzmarina 
¾ kašičice soli
mleveni biber po ukusu
2 šolje oljuštenog crvenog krompira isečenog na kockice
1 kockica za pileću supu
4 šolje vruće vode
6 šoljica svežeg lišća spanaća
izrendan muskatni oraščić za posipanje (opciono)

Foto Shutterstock

Recept za krem supu od spanaća sa domaćim krutonima:

U većoj činiji ubacite iseckan hleb, maslinovo ulje i beli luk i dobro sjedinite sastojke. Poređajte po plehu obloženom pek-papirom. Pecite na 190°C oko 12-15 minuta, odnosno dok krutoni ne postanu hrskavi i ne poprime zlatnu boju.

U međuvremenu počnite sa pravljenjem krem supe tako što ćete otopiti puter u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Dodajte iseckan crni luk, beli luk, ruzmarin, so i biber. Smanjite malo temperaturu, pa dinstajte još oko 5 minuta, mešajući. Ubacite krompir, pa kuvajte još 3 minuta, takođe mešajući. Kockicu za pileću supu razmutite u vrućoj vodi, pa i nju dodajte u šerpu. Ostavite da proključa na srednjoj vatri, pa nakon toga kuvajte dok krompir ne omekša, otprilike 15 minuta. Dodajte spanać, pa promešajte i kuvajte dok ne omekša, oko 10 minuta. Izblendirajte krem supu, pa je pospite muskatnim oraščićem i krutonima.

(stvar ukusa)

Pogledajte više