ORIGINALAN KAFANSKI RECEPT ZA ŠOPSKU SALATU: Osvežavajuća i jednostavna, a sastoji se od svežeg povrća i sira

Novosti online 28. 12. 2023. u 18:14

ŠOPSKA salata je proglašena najpopularnijim nacionalnim jelom Evrope.

Foto Shutterstock

Šopska salata je popularno jelo karakteristično za balkansku kuhinju, posebno u Bugarskoj i Srbiji. Ova salata je osvežavajuća i jednostavna, a sastoji se od svežeg povrća i sira.

Već decenijama predstavlja omiljeni dodatak svakog većeg obroka u Srbiji, treba reći da je šopska salata tradicionalno jelo balkanske kuhinje i da je kao svoje nacionalno jelo najviše ističu Bugari, ali i Makedonci, Srbi, kao i pojedini Turci i Grci.

Evo osnovnog recepta za pripremu Šopske salate:

Potrebno:

* 3-4 paradajza
* 1-2 krastavca
* 1 crvena paprika
* 1 glavica crnog luka
* 200 g feta sira
* Maslinovo ulje
* Sirće (najčešće se koristi vinski ili jabučno sirće)
* So i biber po ukusu
* Peršun za dekoraciju

Priprema:

- Operite i iseckajte paradajz, krastavce, crvenu papriku i crni luk na sitne komade.

- Feta sir naseckajte na kockice.

- Pomešajte iseckano povrće i sir u većoj činiji.

- Dodajte maslinovo ulje i sirće prema vašem ukusu. Počnite s manjim količinama pa dodajte prema potrebi.

- Posolite i pobiberite po ukusu.

- Nežno promešajte sastojke kako biste ravnomerno rasporedili ulje, sirće i začine.

- Dekorišite seckanim peršunom.

(Stil)

Pogledajte više