PREDJELO ZA DECEMBARSKE DANE: Čuvena begova čorba sa kurkumom
Za današnji ručak predlažemo najlepšu begovu čorbu.
Begova čorba je specijalitet iz Bosne i Hercegovine. Begova čorba je puna povrča i mesa, nezaobilazno je predjelo svakog dobrog ručka. Ova čorba pravi se sa piletinom i bamijom kao neizostavnim dodatkom. U begovu čorbu ide kuvana bamija. Dugo se krčka na tihoj vatri, a ovo je sjajno jelo "na kašiku" tokom hladnih dana.
Sastojci:
* 270 g pilećeg filea
* 2 šargarepe
* 170 g celera
* 1 glavica crnog luka
* 2 lovorova lista
* 8 g soli
* 1,6 l vode
Za kuvanje bamije:
* 60 g bamije
* 260 ml vode
* prstovat soli
Još:
* 1 jaje
* 25-30 g brašna
* 130 ml pavlake za kuvanje
* malo seckanog peršuna
* prstohvat bibera
* 1/2 kašičice kurkume
* 2 kašike limunovog soka
Recept za begovu čorbu sa kurkumom:
U veliku šerpu dodajte piletinu, pa ubacite isečenu šargarepu, celer, glavicu crnog luka i lovorove listove. Sipajte vodu i ubacite so. Poklopite šerpu, pa ostavite da proključa na srednje jakoj vatri, a potom smanjite temperaturu na laganu i ostavite da se krčka 50-60 minuta. Procedite supu nakon toga. Celer i šargarepe izblendirajte, a po potrebi dodajte 1-2 kašike vode. Izblendirano povrće vratite u supu, a ostatak povrća možete ispasirati gnječilicom. Bamiju ubacite u šerpu, nalijte vodom, dodajte so i kuvajte oko 10 minuta, pa procedite. Pileće meso iseckajte, pa ga vratite u supu zajedno sa skuvanom bamijom. Kuvajte begovu čorbu na tihoj vatri oko 2 sata. Pred kraj kuvanja dodajte biber i kurkumu, pa promešajte. U posudi umutite jaje, dodajte brašno i pavlaku za kuvanje. Sjedinite sastojke dobro, pa dodajte 1-2 kašike begove čorbe, pa ponovo pomešajte. Postepeno sipajte smesu sa jajetom u čorbu i mešajte. Kuvajte još 5 minuta, pa dodajte seckani peršun i limunov sok u begovu čorbu.
(StvarUkusa)