ODLIČAN KAO LAGAN A HRANLJIV OBROK: Potaž od povrća i kikirikija
PRAVA riznica vitamina i minerala - potaž od povrća i kikirikija, ukusan je i možete ga jesti kao lagan obrok. Potaž je reč francuskog porekla, a označava jelo vrlo slično našoj krem čorbi.
Ovih hladnih dana probajte potaž sa povrćem. Možete ga jesti kao predjelo, ali i kao lagan obrok pun vitamina i minerala. Potaž se može praviti od bundeve ili povrća. Za još kremastiju strukturu i lepši ukus, ide i kikiriki puter.
Sastojci:
* 2 kašike maslinovog ulja
* 1 glavica crvenog luka
* 1 žuta paprika
* 3 kašike svežeg iseckanog đumbira
* 1/2 kašike majčine dušice
* 1/2 kašike slatke začinske paprike
* 1/4 kašičice muskatnog oraščića
* 1/4 kašičice cimeta
* 1/8 kašičice kajenske paprike u prahu
* 3 šolje iseckanog slatkog krompira
* 1/2 šolje iseckane šargarepe
* 30 g paradajza iz konzerve
* 4 šolje bujona od povrća
* 3/4 kašičice soli
* 1/2 šolje putera od kikirikija
* 1 kašika pirinčanog sirćeta
Za posipanje:
* 50 g pečenog kikirikija
* malo svežeg korijandera
Recept za potaž od povrća i kikirikija:
U većoj šerpi zagrejte ulje, pa dodajte iseckan crveni luk, đumbir i biber. Pomešajte, pa dinstajte oko 3-5 minuta. Ubacite majčinu dušicu, slatku začinsku papriku, muskatni oraščić, cimet, kajensku papriku u prahu. Dinastajte još koji minut, mešajući. Dodajte povrće - iseckan krompir, paradajz, šargarepu, iseckanu žutu papriku, bujon i so. Kada provri na srednjoj temperaturi, smanjite vatru i ostavite da se potaž krčka još 25-30 minuta. Dodajte puter od kikirikija i sirće, pa blendirajte dok potaž ne dobije ujednačenu strukturu. Pospite seckanim kikirikijem i korijanderom.
(StvarUkusa/Mondo)