MAĐARSKA ČORBA OD PEČURAKA: Brzi recept za jelo koje oduševljava na prvu kašiku
MAĐARSKA kuhinja je poznata po dobro začinjenim jelima na kašiku. Ova kremasta čorba od pečuraka je jedno od tih jela.
Foto: Free Images Pixabay
Mađarska čorba od pečuraka može se napraviti s različitim vrstama. Upotrebite jestive pečurke koje su vam nadohvat ruke – od šampinjona i bukovača do lisičarki i vrganja. Dubinu ukusa daju joj začini, a posebno je nezaobilazna dimljena crvena paprika u prahu. Kisela pavlaka koja se dodaje na kraju kuvanja, daće joj kremastu teksturu.
Potrebno je:
900 g jestivih pečuraka po želji Foto: Free Images Pixabay
500 ml mleka
250 ml belog vina
125 ml kisele pavlake
90 g putera
5 kašika brašna
4 kašike limunovog soka
4 kašičice dimljene paprike u prahu
3 kašičice sušenog kopra
3 kašičice sušenog timijana
2 luka
1 l pilećeg bujona
so i biber po želji
sveži peršun za posluživanje
Priprema:
Očistite luk, ogulite ga i isecite na manje komade. Rastopite puter u većem loncu i na njemu prodinstajte luk i iseckane pečurke dok ne omekšaju. Podlijte pečurke i luk s pilećim bujonom i vinom. Dodajte sušeni kopar, timijan i dimljenu papriku u prahu. Pustite da se čorba kuva tako 10-ak minuta.
Mleko pomešajte s brašnom u posebnoj šerpici. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Prebacite dobijenu smesu u čorbu i kuvajte sve zajedno još 10-ak minuta. Posolite i pobiberite po želji. Na kraju kuvanja dodajte limunov sok i umešajte kiselu pavlaku.
Poslužite čorbu toplu s kriškom hrskavog hleba.
Prijatno!
(Stil)