NAJBOLJI RECEPT ZA POTAŽ OD BUNDEVE: Prepun vitamina, ako se ovako jede može da bude i obrok

Tatjana Marković 07. 10. 2023. u 11:02

BUNDEVA je svakako kraljica jeseni, zato prosto mora da se nađe na vašoj trpezi.

Foto: Free Images Pixabay

Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca. Nepravedno zapostavljena u ishrani, bundeva poznata kao “domaća banana” sadrži obilje vitamina i minerala, bogata je vlaknima, posebno pektinom. Iskoristite njene blagodeti na vreme i napravite ovaj sjajan potaž od bundeve.

Sastojci:

400gr bundeve (iseckane na kockice)
4 šargarepe (Iseckane na kolutove)
1 veći krompir (Iseckan na kockice)
1,5 l vode
svež peršun
3 čena belog luka
2 manja crna luka
so, biber

Foto: Free Images Pixabay

Priprema:

Kuvati u vodi bundevu, šargarepu, krompir i crni luk oko 20-35 minuta.

Kada se povrće skuva iscedite vodu i ispasirajte sastojke pomoću štapnog miksera. Ako nemate ručni mikser možete da se i poslužite blenderom ili multipraktikom.

Kada ste ispasirali povrće, vratite ga na šporet i dodajte so i biber, promešajte i kada provri, kuvajte ga još oko 3 minuta, pa dodajte u smesu iseckan peršun i beli luk. Promešajte i pripremi vaš potaž za posluženja.

Po želji možete u potaž dodati pavlaku, kiselo mleko ili sitni sir. Ako uz njega dodate i lepo preprečeni hleb, ovaj obrok može biti i zamena za klasičan ručak.

Prijatno!

(Stil)

Pogledajte više